Hiperbolik oktonionlarla plazma fiziği denklemlerinin yeniden formülasyonu
Reformulation of multifluid plasma equation in terms of hyperbolic octonions
  1. Tez No: 614530
  2. Yazar: ERDİNÇ ZEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbolik oktonionlar, Maxwell denklemleri, Plazma denklemleri, Oktonion cebiri, Elektromanyetik teori, Hyperbolic octonions, Maxwell equations, Plasma equations, Octonion algebra, Electromagnetic theory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezde, elektrodinamik ve akışkanlar dinamiğinin temel denklemleri arasındaki teorik benzerlikten yararlanılarak, çok akışkanlı plazmanın Maxwell tipi denklemleri hiperbolik oktonionlar cinsinden ifade edilmiştir. Sunulan model, bu türdeki plazmanın Lamb ve vortisite (girdaplanma) vektörlerini hiperbolik oktonionlarla genelleştirilmesine olanak tanımaktadır. Böylece çok akışkanlı plazmanın temel denklemleri, daha önce bu formalizm kullanılarak elde edilen elektromanyetik ve gravitasyonel alanlardaki karşılıklarıyla benzer bir formda türetilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, using the theoretical analogy between basic equations of electrodynamics and fluid dynamics, the Maxwell type equations of multifluid plasma are expressed in terms of hyperbolic octonions. The presented model allows us to generalize the species generalized Lamb vector and species generalized vorticity of plasma by a hyperbolic octonion. Thus, the basic equations of multifluid plasma are derived in a form similar to electromagnetic and gravitational counterparts previously given using this formalism.