Vokal kord nodülü olan hastalarda beck anksiyete ölçeği ve kısa semptom envanterinin tedavi üzerindeki rolü
The role of beck anxiety inventory and short symptom inventory on treatment in patients with vocal cord nodules
  1. Tez No: 614535
  2. Yazar: HATİCE BENGÜ ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: vokal kord nodülü, anksiyete, ses handikap indeksi, vocal cord nodule, anxiety, voice handicap index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Ses kısıklığı günümüzde sık görülen sağlık sorunlarındandır. Ses kısıklığının en sık sebeplerinden olan vokal kord nodülleri genellikle sesin kötü kullanımı ve benzeri sebepler ile ortaya çıkar. Bağırarak konuşmak, çok konuşmak ve ses hijyeni kurallarına uymamak başlıca sebeplerdendir. Gereç ve Yöntemler:Araştırmaya Karadeniz Teknik Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalına ses kısıklığı şikayeti ile başvuran ve vokal kord nodülü tanısı olan 23 hasta dahil edildi. Aynı şekilde çalışmaya katılmayı kabul eden 23 kontrol grubu hastasına da benzer anketler uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası , kısa semptom envanteri, ses handikap indeksi ve Becks anksiyete ölceği ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrasında ses handikap indeksi, kısa semptom envanteri global ve alt grup ölcekleri, Beck anksiyete ölçeği değerleri belirgin olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, vokal kord nodülünün, çoklu nedenlerle, karmaşık ve psikolojik faktörlerle doğrudan ilişkili olan bir patoloji olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Hoarseness is one of the most common health problems. Vocal cord nodules, which is one of the most common causes of hoarseness, usually arise due to so-called misuse of voice. Shouting, talking too much and not following the rules of sound hygiene are the main reasons. Material and Methods: The study included 23 patients with vocal cord nodule who admitted to Karadeniz Technical University Department of Otorhinolaryngology with hoarseness. Similarly, similar questionnaires were administered to 23 control group patients who agreed to participate in the study. Before and after treatment, short symptom inventory, voice handicap index and Becks anxiety scale were evaluated. Results: Voice handicap index, short symptom inventory global and subgroup measures, Beck anxiety scale values were found to be significantly different as well as after the treatment in control and vocal fold nodul group. Conclusion: The results of our study show that the vocal cord nodule is a pathology that is directly related to multiple factors, complex and psychological factors.