Tefenni ağzı (Giriş-inceleme-metinler-dizin)
Tefenni dialect
- Tez No: 614555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT DİNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Tefenni, Anadolu Ağızları, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Dizin, Tefenni, Anatolian Dialects, Phonetics, Stylistics, Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 649
Özet
Çalışmada Tefenni ilçesi ve ilçeye bağlı yerleşim yerlerinde yaşayan halkın ağız özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Başlangıç aşamasında ilçeye dair etnik yapı araştırılmıştır. Daha sonra ağız özelliklerinin tespiti için ilçe merkezinde ve ilçeye bağlı yerleşim yerlerinde derlemeler yapılmıştır. Derlemeler sonucu elde edilen ses ve görüntü kayıtları Türk Dil Kurumu tarafından tavsiye edilen transkripsiyon işaretleri ile yazıya geçirilmiştir. Yazıya geçirilen bu kayıtlar üzerinde ses bilgisi, şekil bilgisi ve dizin çalışmaları yapılmış ve bu çalışmaların sonucunda Tefenni Ağzı'nın ağız özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, dialect characteristics of people who live in Tefenni and Tefenni's settlements are tried to be determined. In the beginning, ethnic background of Tefenni is researched. Afterwards, a compilation in the district and settlements of the district is conducted to determine dialect characteristics. Video and audio records, which are obtained from the compilation, are put down on paper with transcription symbols which are prescribed by Turkish Language Association. Phonology, morphology and index studies are done on these records which are put down on paper. As a result of this study, dialect characteristics of Tefenni are tried to be introduced.