3268 numaralı Karaman Konya eyaleti Hamidili Sancağı Tefenni kazası Müslim Nüfus Defterinin transkripsyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Karaman Konya province, Hamidili Sanjak Tefenni Muslim Population Book No. 3268
  1. Tez No: 678946
  2. Yazar: ROJDA YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tefenni Kazası, Nüfus Defteri, Demografik Yapı, Tefenni District, Population Book, Demographics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
OsmanlıDevleti'nde modern anlamda ilk nüfus sayımı 1831 senesinde yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten önce farklı dönemlerde vergi ve arazi tespitine yönelik yapılan sayımlar görülmektedir. Bu sayımlar bölgenin genel yapısı hakkında detaylı bilgi vermede yetersiz kalmıştır. Ama modern anlamda yapılan nüfus sayımları sonucunda elde edilen defterler, o dönemin sosyo-ekonomik, idari ve demografik yapısı hakkında önemli bilgiler içermektedir. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi'nde bulunan H.1256 / M.1840 yılına ait NFS.d kodu 3268 Numarası ile kayıtlı olan Tefenni Müslim Nüfus Defteri baz alınarak elde edilen çalışmamızda Osmanlıda nüfus ve Tefenni Kazasının kısa tarihi ele alınmış ve 3268 numaralı defterdeki veriler incelenmiştir. Buna göre defterde kayıtlı olan Müslüman erkek nüfusun isimleri, lakapları, unvanları ve meslekleri ele alınmıştır. Bunun sonucunda defterin transkripti yapılarak elde edilen sonuçlar tablo ve grafik haline dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the first census in the modern sense has begun in 1831.Before this date, censuses have been done for tax and land determination purposes in different periods.These censuses were insufficient to give detailed information about the general structure of the region.However, the books obtained as a result of the censuses in the modern sense contain important information about the socio-economic, administrative and demographic structure of that period. In our study, the population in the Ottoman Empire and the short history of the Tefenni District were discussed based on the Tefenni Muslim Population Book registered with the NFS.d code, number 3268 of Presidency Ottoman Archives for the year H.1256 / M.1840, and the data from that book has been examined.Accordingly, the names, nicknames, titles and professions of the Muslim male population registered in the book has beenhandled.As a result, the transcript of the bookhas been made and the results obtained were converted into tables and graphics.