Van'da kesilen dişi sığırların genital organlarında görülen lezyonların insidensinin araştırılması
Studies on the incidence of genital organ lesions seen in the female cattle slaughtered in the city of Van
  1. Tez No: 614581
  2. Yazar: OSMAN SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, genital organlar, lezyon, insidens, Cow, genital organs, lesions, incidence
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETSEZER O, Van'da Kesilen Dişi Sığırların Genital Organlarında Görülen Lezyonların İnsidensinin Araştırılması, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Van, 2005.Bu çalışmada Van'da kesilen ineklerin genital organlarında görülen patolojik olguların insidensini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada, Van'da dişi sığır kesimi yapan işletmelerde, 822 adet değişik ırklardan (Holstein, Doğu Anadolu Kırmızısı, Güney Doğu Anadolu Kırmızısı, Yerli Kara, Simental, Esmer ve bu ırkların melezleri) dişi sığırların genital organlarındaki patomorfolojik olguların postmortem makroskobik incelemesi yapılmıştır. Çalışmada 822 adet dişi sığırdan 315 (%38,2)'inde gebelikle karşılaşıldı. Bunlardan 122 (%14,84)'si gebeliğin ilk dönemi (0-90 günlük), 145 (%17,64)'i 3-6 aylar arası, 48 (%5,84)'i de 6 aylıktan büyük olarak tespit edilmiştir. Karşılaşılan gebeliklerin 147 (%17,88)'si sağ kornu uteride, 168 (%20,44)'i de sol kornu uteride şekillenmiştir. Gebelikler arasında 2 (%0,24) adet mumifiye fötüs ve 1 (%0,12) adet de masere fötüs saptanmıştır. Her iki ovaryumda toplam 17 (%2,07) adet luteal kist, 24 (%2,92) adet de folliküler kist olgusu görüldü. Parovarial kist olgusuyla 2 (%0,24) materyalde karşılaşıldı. 717 (%87,22) adet sığırda fizyolojik ve patomorfolojik ovarial aktiviteye rastlandı ve bunlardan 643 (%78,22)'i normal sınırlar içinde, 74 (%9,01)'sı da patolojik olarak değerlendirildi. Patomorfolojik olgulardan 32'si (%3,89) sağ ovaryumda, 34 (%4,14)'ü sol ovaryumda, 8 (%0,97)'i ise her iki ovaryumda tespit edildi. Hydrosalpinx olgusu 2 (%0,24) sığırda görüldü ve bunlardan bir tanesi (%0,12) sağ ovidukta, diğer 1 (%0,12)'i de iki taraflı olarak görüldü. Salpingitis'e 5 (%0,61) dişi sığırda rastlandı. Salpingitis olgularının 3 (%0,36)'ü sağda, 1 (%0,12)'i solda ve 1 (%0,12) adet de çift taraflı olduğu görüldü. Oviduk yapışması ise 4 (%0,49) materyalde tepit edildi. Sol ovidukta 2 (%0,24), sağ ovidukta 1 (%0,12) adet ve çift taraflı da 1 (%0,12) adet adezyonla karşılaşılmıştır. Uterusta; mukometra olgusu 9 (%1,09) materyalde saptandı. Hydrometra olgularıyla 3 (%0,36) materyalde korpus ve kornu uterilere yayılmış olarak karşılaşıldı. Pyometra 9 (%1,09) materyalde tespit edilmiştir. Parametrial yapışma olgusu toplam 4 (%0.48) materyalde belirlenmiş olup, 2 (%0,24)'sinde her iki kornu uterinin yapışmış olduğu, 2 (%0,24)'sinde de tek taraflı yapışma geliştiği saptanmıştır. Segmental aplazi olgusu ile 1(%0,12) materyalde karşılaşıldı. Böylece uterusta %3,53 oranında patomorfolojik olgu tespit edilmiş oldu. Bu çalışmada, genital organlarda toplam %13,87 oranında patomorfolojik olgu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, Van'da kesilen dişi sığırların genital organlarındaki patomorfolojik olgular postmortem incelenmiş, lezyonların boyutları ve insidensleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Diğer taraftan da bu araştırmanın, bölgenin dişi sığırlarının genital organlarında rastlanan lezyonların yayılımı ve görülme oranının ortaya çıkartılmasına ve ekonomik kayıplara neden olan hastalıkların belirlenmesine katkıda bulunacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSEZER O, Studies on the incidence of genital organ lesions seen in the female cattle slaughtered in the city of Van.In the present study, the incidence of pathological genital organ lesions observed in the female cattle slaughtered in the city of Van was aimed to investigate. In this study, 822 female cattle in different breed (Holstein, Simmental, Swiss Brown, Lokal Breeds and cross-breeding of this breeds) slaughtered in Van were investigated in terms of pathomorfological changes macroscopically in the animals genital organs after slaughter. Out of 822 cattle 315 (38.2 %) were pregnant. Out of this 315 pregnant cattle, 122 (14,84 %) were in their early pregnancy period (80-90 days), 145 (17,64 %) were in their mid pregnancy period (3-6 months) and 48 (5,84%) were in their late pregnancy period (of after 6 months). In observed pregnancies, 147 (17,8%) were in right cornu uteri and 168 (20,44%) were in left cornu uteri, 2 (0,24%) was mumified and 1 (0,12) was fetal maceration. A total of 17 (2,07%) luteal cyst case and 24 (2,92%) follicular cyst case observed. Furthermore, 2 (0,24%) parovarial cyst case were also observed. In addition, out of 822 examined animals, 717 (87,22%) case had physiological and pathomorphological ovarial activity. Out of these 717 cases, 643 (78,22%) were in normal lines when and 74 cases (9,01%) were determined as pathologic. Out of these 74 cases, 32 (3,89%) case were in right ovarian, 34 (4,14%) case were in left ovarium and 8 (0,97%) case were in both ovarium. Two hydrosalpinx case also seen one being in right oviduct and the other one was in both oviduct. Salpingitis were determined in 5 (0,6%) cattle. Three (0,36%) salpingitis cases were in right, 1 (0,12%) in left and 1 in both sides observed. Oviduct adhesion were also seen in 4 (0,49 %) cases and 2 in right, 1 in left and 1 were in both sides. Mucometra in uterus cases were observed in 9 (1,09%) materials. Three (0,36%) hydrometra cases speared to corpus and cornu uteries were seen. Nine (1,09%) pyometra cases were also seen. Parametrial adhesion cases were seen in 4 (0,49%) materials, in two (0,24%) of them both cornu uteries sticked to each others and in 2 (0,24%) cases one sided adhesion observed to develope. One (0,12%) segmental aplasia was also seen. Finally, 3,53% pathomorphological changes in uterus were determined. Furthermore, in this study a total of 13,87% pathomorphological changes in genital organs were also observed. As a result, genital organs of female cattle slaugtered in the city of Van examined postmortemly, and lesions situations and incidence were evaluated. Obtaining these results, believed to help in knowing which diseases cause economic loses.