Avrupa Birliği hukukunda ve Türk iş hukukunda eşit işlem ilkesi ve ayrımcılık yasağı
Priciple of equaty treatment and prohibition of discrimination in the law of European Union and Turkish labour law
  1. Tez No: 614645
  2. Yazar: SILA TURABİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ GÜMRAH TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eşitlik, Ayrımcılık Yasağı, Eşit İşlem İlkesi, Equality, Non-discrimination, Equal Treatment Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Toplumların oluşmasından itibaren tüm dünya üzerinde en çok tartışılan ilke eşitlik olmuştur. Çağımızda ise artık tartışma boyutu bitip hemen hemen tüm dünya devletlerince varlığı kabul edilmiş bir ilke olan eşitlik ilkesi yine de tam anlamıyla hiçbir zaman gerçekleştirilememiştir. Eşitlik ilkesi iş hukuku alanında karşımıza eşit işlem ilkesi olarak çıkmaktadır. İşverenin işçisine karşı olan pek çok borcundan biri de işçilerine eşit muamele etme yani eşit işlem borcudur. Eşit işlem ilkesi işverene işçileri arasında haksız sebeplerle farklı davranmamayı yüklemekte ve ayrımcılığı yasaklamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda dahi yer alan çalışma hakkının etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi işçinin çalıştığı ortamda huzurlu olmasına bağlıdır. Bu ortamın sağlanması da her şeyden önce işverenin işçisine insan onuruna yakışır davranışlarda bulunmasıyla ve tüm işçilerinin eşit fırsatlardan yararlanmasına imkan sağlamasıyla mümkündür. Sadece kendi ülkemizde değil Avrupa Birliği ülkelerinde ve hatta hemen hemen tüm dünyada her geçen gün pek çok işçi ayrımcı davranışların mağduru olmaktadır. İstatiksel verilere göre kendisini en çok cinsiyet alanında gösteren bu ayrımcı davranışlar, din,dil,ırk, vb sebeplerle de ortaya çıkmaktadır. Bu ayrımcı davranışların engellenmesi için yalnızca devletlerin iç hukuklarında değil uluslararası hukukta da pek çok kanun çıkarılmakta ve sözleşme yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the formation of societies, equality has been the most debated principle all over the world. When we come to our age, the principle of equality, which has been accepted by almost all the world states, has never been properly realized. The principle of equality emerges as the principle of equal treatment in the field of labor law. One of the many debts of the employer to the employee is the equal treatment. The principle of equal treatment imposes on the employer not to behave differently among workers for unjustified reasons and prohibits discrimination. Even in our Constitution, the realization of the right to work effectively depends on the peacefulness of the worker. The establishment of this peaceful environment is, above all, possible by the employer's behaving in accordance with human dignity to the employee and enabling all workers to benefit from equal opportunities.Not only in our own country, in the European Union countries and even in almost all countries of the world every day is that many workers are victims of discriminatory behavior. According to thestatistical data, these discriminatory behaviors, which show themselves in the field of gender most, also occur due to reasons such as religion, language, race, wand so on. To prevent all these discriminatory behaviors, many laws are enacted and concluded not only in the domestic laws of the states but also in international law.