Hemşirelik ve tıp öğrencilerinin el hijyeni inanç, el hijyeni uygulamaları ve izolasyon önlemlerine uyumlarının karşılaştırılması
Comparison of nursing and medical students' hand hygiene beliefs, hand hygiene practices and compliance with isolation measures
  1. Tez No: 614646
  2. Yazar: MERVE SAKANUZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM ŞENOL AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, tıp öğrencileri, el yıkama, hasta izolasyonu, Students-nursing, students-medical, hand disinfection, patient isolation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç, hemşirelik bölümü ve tıp fakültesi öğrencilerinin el hijyeni inanç, el hijyeni uygulamaları ve izolasyon önlemlerine uyumlarının karşılaştırılması ve bu bilincin eğitimleri sırasında ne derecede kazandırılabildiği sorusuna ışık tutmaktır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2,3 ve 4. sınıflarından 217 ve Tıp Fakültesi 4 ve 6. sınıflarından 94 öğrenci ile yürütüldü. Araştırmada veriler Öğrenci Tanılama Formu, El Hijyeni İnanç Ölçeği ile El Hijyeni Uygulamaları Envanteri ve İzolasyon Önlemlerine Uyum Ölçeği ile toplandı. Verilerin istatistiksel analizinde demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı, demografik özellikler ile ölçek ortalama puanları arasındaki ilişkinin değerlendirmesinde her üç ölçek için Kolmogorov Siminov testi (p değeri=0,000) Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21,85±1,62(18-26) olup büyük çoğunluğu kadındı (%66,2). Öğrencilerin %89,4'ü izolasyon önlemlerinin hastane enfeksiyonlarını önlemede gerekli olduğunu ve %99'u el yıkama alışkanlığının hastane enfeksiyonlarını önlemede etkin olduğunu düşünmektedir. Sonuç: Öğrencilerin hastane enfeksiyonlarını önlemede izolasyon önlemlerine ve el hijyenine uyumlarının yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Her iki bölümde de kadın öğrencilerin izolasyon önlemlerine uyumu erkek öğrencilere göre daha yüksek bulundu. Yaş izolasyon önlemlerine uyumu etkilememektedir. Hemşirelik öğrencilerinin hastane enfeksiyonları hakkındaki bilgi düzeyleri arttıkça el hijyenine uyumları artmaktaydı.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to compare the compliance of nursing department and medical faculty students with hand hygiene beliefs, hand hygiene practices and isolation measures, and to shed light on the question of the extent to which this awareness can be gained during their education. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 217 students from the 2.3 and 4 classes of the Nursing Department of the Faculty of Health Sciences of the Manisa Celal Bayar University and 94 students from the 4 and 6 classes of the Faculty of Medicine. The data were collected by Student Identification Form, Hand Hygiene Belief Scale, Hand Hygiene Practices Inventory and with Compliance with Isolation Measures Scale. In the statistical analysis of the data, the number percentage distribution was used to define demographic characteristics, and Kolmogorov Siminov test (p = 0.000) Mann Whitney U test and Kruskall Wallis test were used for the evaluation of the relationship between demographic characteristics and scale mean scores. Results: The mean age of the students who participated in the study was 21.85 ± 1.62 (18-26) and the majority of them were women (66.2%). 89.4% of the students think that isolation measures are necessary to prevent hospital infections and 99% think that hand washing habits are effective in preventing hospital infections. Conclusion: It has been determined that isolation compliance and hand hygiene of students is high level in preventing hospital infections. In both departments, compliance of female students to isolation measures was found to be higher than male students. Age does not affect compliance with insulation measures. As nursing students' level of knowledge about hospital infections increases, their compliance with hand hygiene increases.