Pedikül vidasının vertebral büyüme üzerindeki etkisi: Yedi yaş altı çocuklarda radyolojik inceleme
The effect of pedicle screws on vertebral growth: A radiological study on children younger than 7 years
  1. Tez No: 614659
  2. Yazar: ZEYNEP DENİZ OLGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: pediatric, spine, neurocentral synchondrosis, growth
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Olgun, Z.D., Pedikül Vidasının Vertebral Büyüme Üzerindeki Etkisi: Yedi Yaş Altı Çocuklarda Radyolojik İnceleme, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Tezi, Ankara, 2011. Pedikül vidaları erken başlangıçlı skolyozun tedavisinde kullanılmakta ve bu yaş grubunda aktif olduğu düşünülen bir büyüme plağından geçmektedirler. Nörosantral sinkondroz adı verilen bu büyüme plağının pedikül, cisim, ve kanalın büyümesine katkıda buluduğu düşünülmektedir. Yapılan bazı hayvan çalışmalarında, erken yaşta uygulanan pedikül vidasının asimetrik pedikül ve kanal büyümesine, sonuç olarak da rotasyonel skolyoza neden olduğu görülmüştür. Bu çalışma, erken yaşta pedikül vidası enstrümentasyonu geçiren çocuklarda büyümeyi engelleyici benzer bir etkinin meydana gelip gelmediğinin tanınması amacıyla yapılmıştır. Kliniğimizde 7 yaşından önce pedikül vidası enstrümentasyonu geçirmiş, takipteki ortalama yaşları 106.8 ay, ameliyat anındaki ortalama yaşları 56.0 ay ve takip süreleri ortalama 51.2 ay (en az 24) olan 28 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalardan 16 tanesinin preoperatif kesitsel görüntüleri de mevcuttur. Tüm hastaların takipte bilgisayarlı tomografi ile vidalı seviyeleri ve bir üst ve bir alt ardışık seviyelerinin kesitsel görüntüleri edinilmiştir. Bu görüntülerde pedikül uzunluğu, vertebra cismi ön-arka çapı, spinal kanal ön-arka ve interpediküler çapı ve alanı ölçülmüştür ve takip ölçümlerinden preoperatif ölçümler çıkartılarak zaman içinde meydana gelen büyüme tespit edilmiştir. Yapılan ölçümlerde vidasız pediküllerde pedikül uzunluğu 0.49cm, vertebra cismi ön-arka çapında 0.25cm, kanal ön-arka çapında 0.25cm, kanal interpediküler çapında 0.24cm ve kanal alanında 0.08cm2'lik, vidalılarda sırasıyla 0.54cm, 0.19cm, 0.35cm, 0.19cm ve 0.16cm2'lik büyüme tespit edilmiştir. Bu değerler arasında anlamlı fark yoktur (p>0.01).
Özet (Çeviri)
Olgun, Z.D., The Effect of Pedicle Screws on Vertebral Growth: A Radiological Study on Children Younger than 7 Years, Hacettepe University Medical School, Thesis in Orthopaedics and Traumatology, Ankara, 2011. During their usage in the treatment of early-onset scoliosis, pedicle screws must pass through a growth plate that is thought to be active in this age group. Called neurocentral synchondrosis, this growth plate is believed to contribute to the growth of the pedicle, vertebral body and the spinal canal. It has been found in animal studies that when placed at a young age, pedicle screws may cause retardation in pedicle and canal growth and result in a rotational scoliosis. This study was designed to determine if such a retardation of growth takes place in children who undergo pedicle screw instrumentation at an early age. Twenty-eight patients who underwent pedicle screw instrumentation at our clinic before the age of 7 were included. Their average age was 106.8 months at follow-up, 56.0 at surgery and their follow-up an average of 51.2 months (at least 24). Sixteen of these patients had preoperative cross-sectional imaging available; all patients underwent computed tomography scanning at last follow-up. In these images, pedicle length, anteroposterior diameter of the vertebral body, anteroposterior and interpedicular diameters and total area of the spinal canal were measured. Preoperative values from those available were subtracted from their corresponding follow-up values and the amount of growth calculated. Average growth was as following for levels without screws: pedicles 0.49cm, vertebral body 0.25cm, canal anteroposterior 0.25cm, interpedicular 0.24cm, area 0.08cm2; for levels with screws the same values were 0.54cm, 0.19cm, 0.35cm, 0.19cm and 0.16cm2 respectively. No statistical significance was found between these values (p>0.01). Patients older than 48 months had less canal area growth than patients younger than that age. All patients? data was found in concurrence with previously published normative data. No retardation of growth of either the vertebral body or the spinal canal could be determined in patients undergoing pedicle screw instrumentation before the age of 7 in this study.