Dönüşümsel (transformasyonel) liderliğin çalışanların örgütsel bağlılığına etkisi
The effect of transformational leadership on organizational commitment and employees
  1. Tez No: 614660
  2. Yazar: SERHAT ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ASİLTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümsel (Transformasyonel) Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Leadership, Transformational Leadership, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde önemli gelişmelerin yaşandığı günümüz koşullarında finanstan sanayiye, eğitimden sağlığa kadar giderek zorlaşan rekabet koşullarına ayak uydurabilmek ve rekabet gücünü artırmak için değişime ve dönüşüme ihtiyaç vardır. Bu dönüşümü; değişime ve yeniliklere açık, öngörüleri kuvvetli, analitik düşünebilen, örgüt vizyonu doğrultusunda geleceğe yön verebilecek çözümler üretebilen dönüşümcü liderler gerçekleştirebilir. Dönüşümcü liderler, bir vizyon yaratırlar ve bu vizyon doğrultusunda örgütü harekete geçirirler. Çalışanların tutum ve davranışlarını dönüştürerek örgütün misyon ve hedeflerini gerçekleştirme yönünde bağlılık oluştururlar. Açık kapı politikası izleyerek çalışanlara zaman ayırırlar. Bu yaklaşım çalışanların örgütsel bağlılıklarını ve verimliliklerini arttırır. Bu noktadan hareketle bu araştırmanın amacı dönüşümcü (transformasyonel) liderliğin, çalışanların örgütsel bağlılığına etkisini incelemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere çalışmanın ilk bölümünde liderlik ve dönüşümcü (transformasyonel) liderlik kavramları, ikinci bölümünde örgütsel bağlılık kavramı, üçüncü bölümde ise dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılığa olan etkisini inceleyen saha araştırması ve analiz sonuçları yer almaktadır. Araştırma kapsamında, Trabzon ilinde bir belediyede görev yapan 230 kişi üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 3 adet ana hipotez altında 11 adet alt hipotez test edilmiştir. Bunlardan 5'i kabul edilirken 9'u reddedilmiştir. Araştırma sonuçları, çalışanların örgütsel bağlılıklarının orta seviyede olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions where important developments about information and communication technologies are experienced, change and transformation are needed to keep pace with the increasingly competition from finance to industry, from education to health. Transformational leaders who are open transformation, changes and innovations, have strong predictions, think analytically and produce solutions that can shape the future in line with the vision of the organization can realize. Transformational leaders create a vision and mobilize the organization in line with this vision. By transforming the attitudes and behaviors of the employees, they create commitment to realize the mission and goals of the organization. They devote time to employees by following an open door policy. This approach increases the organizational commitment and efficiency of employees. From this point of view, the aim of this research is to examine the effect of transformational leadership on organizational commitment of employees. In order to realize this aim, the first part of the study includes the concepts of leadership and transformational leadership literature, in the second part, the field research and analysis results examining the effect of transformational leadership on organizational commitment of employees. Within the scope of the research, a survey was conducted on 230 people working in a municipality in the province of Trabzon. In the study, 11 sub-hypotheses were tested under 3 main hypotheses. While 5 of these were accepted, 9 were rejected. The results of the research show that the organizational commitment of the employees is at medium level.