Kentsel alanlarda alan kullanım tiplerindeki değişikliğe bağlı değişim analizi: Muğla Kötekli Mahallesi örneklemi
The change detection associated with the alteration in land use types in urban areas: Muğla Kötekli̇ neighborhood sampling
- Tez No: 614721
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi bilgi sistemleri (CBS), Uzaktan algılama (UA), Değişim analizi, Normalize edilmiş fark bitki örtüsü indeksi (NDVI), Geographic information system, Remote sensing, Change detection, Normalized difference vegetation index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama teknolojileri kentsel alanların izlenmesi, yorumlanması ve planlanması aşamasında güncel ve doğru bilgiye ulaşımda büyük rol oynamaktadır. Artan nüfus ile birlikte kentsel alanlar sürekli değişim göstermektedir. Nüfus artışı ve kentleşmenin hız kazanmasında etkili olan faktörlerden biri üniversitelerdir. Üniversiteler kuruldukları bölgede sosyal, ekonomik, mekânsal birçok gelişim ve değişime yol açmaktadır. Bu hızlı değişim planlı ve dengeli gerçekleşmediği zaman oluşabilecek sorunlar göz önünde bulundurulduğunda hızlı ve doğru bilgiye ulaşabilmek daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmada uydu görüntüsü verilerinden yararlanılarak ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama teknikleri kullanılarak çalışma alanının arazi örtüsü/kullanımı değişimleri izlenmiş ve analiz edilmiştir. NDVI haritaları üzerinden üretilen değişim analizleri ile üniversitenin 5 km çeperi ile sonraki 5 km çeperdeki alanın canlı yeşil bitki örtüsü oranları karşılaştırılarak üniversite kurulmasının çevresine etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Geographic Information Systems and Remote Sensing Technologies hold an important place in reaching recent and exact information in the process of monitoring, interpreting and planning of urban areas. Along with the increasing population, urban areas are in constant change. Universities are one of the factors which are effective in population growth and rapid urbanisation. Universities enable many social, economic and spatial development and changes in areas where established. When the problems, which may occur in the case that this rapid change is not planned and balanced, are considered, having access to rapid and exact information is becoming even more important. In this study, the change is land cover/use of the study area were observed and analysed making use of satellite imaging data and using Geographic Information Systems and Remote Sensing Technologies. With the help of the change detection derived from NDVI maps, the impact of the establishment of the university on its surroundings was investigated comparing the live green vegetation percentages of the university area within a perimeter of 5 km and within a further perimeter of 5 km.