Hamza-nâme -36.cilt- (inceleme-metin-sözlük)
- Tez No: 614812
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamzavî, Hamza-nâme, 14. yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Hamzavî, Hamza-nâme, 14th century, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Dil kültürün en temel unsurlarındandır. Dil ve edebiyat, içinde yer aldığı milletin dil özelliklerini gelecek nesillere taşırken aynı zamanda kültür öğelerini de içinde barındırır. Hamza-nâme“Eski Anadolu Türkçesi Dönemi”ne ait 14. yüzyılın en önemli eserlerden biri olarak edebiyat tarihinde kendine yer edinmiştir. Bu önemli eser aynı zamanda halk kültürünün sözlü kolunun da bir uzantısını temsil etmektedir. Anılan özellikleri çerçevesinde edebiyatımızın önemli eserlerinden biri olmasına karşın ne yazık ki hakkında olması gereken seviyede araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmada Hamzavî tarafından yazılan 72 ciltlik kıymetli eser Hamza-nâme'nin 36. cildi ele alınmıştır. Önce Hamzavî ve Hamza-nâme hakkında bilgi verilmiş, ardından orijinal metnin transkripsiyonlu çevirisi yapılmış, son olarak da metinde yer alan bütün kelimelerin sözlüğü hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A language is one of the basic elements of the culture. As the language and literature transfer the language features of a nation to next generation, at the sametime they contain cultural elements. Hamza-nāme is the most important creation of the 14 th century representing the old Anatolian Turkish period. This important creation is also an extension of the verbal branch of folk culture. Altought it is one of the most significant creations consist of literature within the framework of the mentioned features, unfortunately it hasn't been researched. The actual thes is handles the 36th volume of Hamzaname written by Hamzavi which totaly cansists 72 volumes. Firstly this thesis gives information about Hamzavî and Hamza-nāme and then the original text was translated with it's transcription. Finally a glassary of all the words in original text was composed.