Kerkük yöresi halk ezgilerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of folk melodies in Kirkuk region in terms of some variables
  1. Tez No: 614927
  2. Yazar: MUSTAFA OMAR ABDALKAREEM AL-JAF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YÜKRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kerkük Yöresi, Makam, Ritim, Halk Ezgileri, Kirkuk region, Maqam, Rhythm, Folk Tunes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Halkın felsefesini ve hayata bakış tarzını yansıtan müzik, çalışmamıza konu olacak olan Halk Ezgileri ile çok özel bir form kazanmıştır. Konu olarak insan sevgisi, hasret, acı, arzu, yakarma ve isyan gibi duyguların yanı sıra kahramanlık, fedakârlık ve ölüm gibi temaların da işlendiği Kırık Havalarda çok defa iyimserlik havası hâkimdir. Bu çalışma da Kerkük Halk Ezgilerine makam, ölçü sayısı ve toplam ölçü uzunluğu bakımından içerik analizi yapılmış ve halk ezgileri incelenmiştir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın problem durumu, araştırmanın amacı ve önemi, problem cümlesi, sınırlılıklar ve araştırmanın tanımları bulunmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde; Türkiye' de yapılan, bu araştırmaya benzer çalışmalara yer verilmiş ve araştırmanın önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemine dair bilgiler yer almakta olup evren örneklem, veri toplama araçlarından bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde araştırmanın bulguları problem cümlelerindeki sırasına göre verilmiş ve tablolar yorumlanmıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise araştırmanın sonuçları ve sonuçlara yönelik bulgular yer almaktadır. Araştırmanın bir kaynak olarak kullanılabileceği düşüncesiyle araştırmada yer alan halk ezgilerinin notaları ekte verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Music, which reflects the philosophy of the people and the way they look at life, has gained a very special form with Folk Melodies which will be the subject of our study. The subject of human love, longing, pain, desire, invasion and rebellion, as well as themes such as heroism, sacrifice and death in the Broken Weather is often dominated by the atmosphere of optimism. In this study, Kirkuk Folk Melodies were analyzed in terms of makams, number of measurements and total length and folk melodies were examined. The study consists of five chapters. In the first part of the study, the problem status of the research, the purpose and importance of the research, the problem statement, the limitations and the definitions of the research are given. In the second part of the research; Turkey 'well done, given the similar studies in this research and highlighted once again the importance of research. In the third part, information about the method of the research is given and universe sample and data collection tools are mentioned. In the fourth chapter, the findings of the research are given in the order of the problem sentences and the tables are interpreted. In the fifth part of the research, the results of the research and the findings related to the results are given. The notes of the folk melodies included in the research are given in the appendix with the thought that the research can be used as a source.