Ovalbumin (OVA) ile sensitize edilmiş allerjik rinitli sıçanlarda topikal steroid (Mometasone Furoate) ve topikal antihistaminik (Azelastin) kullanımının tedavi etkinliklerinin karşılaştırılması ve histopatolojik inceleme
Comparison of treatment efficacy and histopathological examination of topical steroid (Mometasone Furoate) and topical antihistamine (Azelastin) in rats with ovalbumin (OVA) sensitized allergic rhinitis.
- Tez No: 614939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. S. ÖNAL GÜRSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, Mometazon Furoat, Azelastin Hidroklorür, İntranazal tedavi, Sıçan, Allergic Rhinitis, Mometasone Furoate, Azelastine Hydrochloride, Intranasal Therapy, Rat
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Ovalbumin (OVA) duyarlılaştırılmış alerjik rinit hayvan modelinde kortikosteroid ve antihistaminik intranazal tedavilerin etkinliğini değerlendirmek ve karşılaştırmak. Gereç ve Yöntemler: Bu deneysel hayvan çalışması için 36 Whistar albino sıçan kullanıldı. İlk olarak, tavuk yumurtası beyazından üretilen karmaşık bir glikoprotein olan liyofilize Ovalbumin (OVA) tozu kullanılarak alerjik rinit modeli oluşturuldu. Çalışma örneği altı gruba ayrıldı: 1- Mometazon Furoat burun damlası her iki burun deliğine 10 mL uygulandı (n = 6), 2- Azelastin Hidroklorür burun damlası her iki burun deliğine 10 mL uygulandı (n = 6), 3- Azelastin Hidroklorür burun damlası Her iki burun deliğine 20 mL uygulandı (n = 6) 4- Azelastin Hidroklorür burun damlası Her iki burun deliğine 40 mL uygulandı (n = 6), 5- Serum fizyolojik (plasebo) her burun deliklerine 10 mL(n = 6)uygulandı, ve 6- Kontrol grubuna (n = 6). Her hayvan gözlemlendi. hapşırma ve kaşıntı sayısındaki değişikliklerden ve burun akıntısının iyileşmesinden kaynaklanan tedavi sonuçlarını belirlemek alerjik rinitin ana objektif semptomları. Tedavi sonuçlarının gözlemlenmesinden sonra histopatolojik inceleme burun mukozası yapıldı. Bulgular: Grup I, II, III ve IV'te nazal semptomlar, tedavi öncesi semptomlara göre anlamlı olarak düzeldi (p 0.05). Histopatolojik incelemelerde bu gruplarda (V ve VI) alerjik reaksiyon kanıtı olarak goblet hücresi hiperplazisi, inflamatuar hücre infiltrasyonu ve intraepitelyal inflamatuar hücreler saptandı (V ve VI). Diğer gruplarda (I, II, III ve IV) hiçbir hastada böyle bir bulgu saptanmadı. Sonuç: OVA'ya duyarlı fare alerjik rinit modelinde intranazal antihistaminik (Azelastin Hidroklorür) kullanımı ve intranazal kortikosteroid (Mometason Furoate) kullanımının klinik ve histopatolojik yönleri açısından etkili tıbbi yönetim yaklaşımları olduğu bulunmuştur. Ek olarak, bir burun içi antihistaminik (Azelastine Hydrochloride) tüm dozlarda etkili bir ajandı ve uygulanan dozların hiçbirinin diğerinden daha üstün olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess the effectiveness of, and to compare corticosteroid and antihistaminic intranasal therapies, in an Ovalbumin (OVA) sensitized allergic rhinitis animal model. Material and Methods: For this experimental animal study, 36 Whistar albino rats were enrolled. Firstly, an allergic rhinitis model was formed using a lyophilized Ovalbumin (OVA) powder, which is a complex glycoprotein manufactured from chicken egg white. The study sample was divided into six groups: 1- Mometasone Furoate nasal drop 10 mL applied to both nostrils (n=6), 2- Azelastine Hydrochloride nasal drop 10 mL applied to both nostrils (n=6), 3- Azelastine Hydrochloride nasal drop 20 mL applied to both nostrils (n=6) 4- Azelastine Hydrochloride nasal drop 40 mL applied to both nostrils (n=6), 5- Serum physiologic (Placebo) nasal drop 10 mL applied to both nostrils (n=6) and 6- a Control group (n=6). Each animal was observed to identify treatment outcomes from changes in sneezing and itching counts and improvements of nasal discharge, which are major objective symptoms of allergic rhinitis. After the observation of the treatment outcomes, a histopathological examination of the nasal mucosa was made. Results: Nasal symptoms improved significantly in groups I, II, III and IV when compared to the pretreatment symptoms (p0.05). Histopathological examinations revealed goblet cell hyperplasia, inflammatory cell infiltration and intraepithelial inflammatory cells, as evidence of an allergic reaction, in these groups (V and VI). While no such findings were detected in any of the subjects in the other groups (I, II, III and IV). Conclusion: It was found that intranasal antihistaminic (Azelastine Hydrochloride) use and the use of intranasal corticosteroid (Mometasone Furoate) were effective medical management approaches in terms of the clinical and histopathological aspects of allergic rhinitis in an OVA-sensitized mouse allergic rhinitis model. Additionally, it was also found that an intranasal antihistaminic (Azelastine Hydrochloride) was an effective agent in all doses, and none of the applied doses was found to be superior to any other.