Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında hasta memnuniyetinin demografik faktörlere göre incelenmesi : Gaziantep ilinde bir araştırma
Investigation of patient satisfaction within thedemographic factors in the scope of Health Transformation Program: A research in Gaziantep province
- Tez No: 615050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Patient Satisfaction, Health Services, Health Transformation Program
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkemizde gerçekleştirilen Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık hizmetlerinde önemli bir değişimi beraberinde getirdiği söylenebilir. Hasta memnuniyeti verilen sağlık hizmetlerinin etkisine yönelik hastaların algılamalarıdır ve sağlık hizmetlerinde kalitenin önemli göstergelerinden biridir. Bu çalışmada Sağlıkta Dönüşüm Programının hasta memnuniyetine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmaya Gaziantep İlinde yer alan özel bir sağlık kuruluşuna başvurmuş 354 katılımcı olarak katkıda bulunmuşlardır. Çalışmada kullanılan veri toplama aracı olarak Kol (2014) tarafından Sağlıkta Dönüşüm Programının etkinliğini ölçmek içn kullanılan ve geçerliliği ve güvenilirliği kanıtlanmış olan ölçekten yararlanılmıştır. Bu ölçek ile Sağlıkta Dönüşüm Programı uygulamalarına dair görüşlerin alındığı veri toplama aracıdır. Araştırma sonucunda genel olarak hastaların sağlıkta dönüşüm programınının hastaların memnuniyet düzeylerini olumlu yönde etkilediği ve Saağlıkta Dönüşüm Kapsamında verilmeye başlanılan hizmetlerin olumlu olarak değerlendirildiği belirlenmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın en önemli sonuçları olarak sağlık hizmetlerinin hakkaniyete uygun bir şekilde sunulması ve sosyoekonomik olarak dezavantajlı olan grupların sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanmasının gerçekleşmiş olmasının hasta memnuniyetini olumlu etkileyen etkenlerin başında olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bu çalışma ile Türkiye sağlık sisteminin, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın temelinde var olan etkili, verimli ve hakkaniyete uygun şekilde organize edilerek sunulan ve herkesi kapsayan bir sağlık sistemine dönüşümü sağlanmıştır denilebilir. Anahtar Kelimeler : Hasta Memnuniyeti, Sağlık Hizmetleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı
Özet (Çeviri)
It can be said that the Health Transformation Program carried out in our country brought about a significant change in health services. Patient satisfaction is the perception of patients about the impact of health care services and is one of the important indicators of quality in health care services. In this study, the effect of Health Transformation Program on patient satisfaction was determined. 354 participants who applied to a private health institution in Gaziantep Province contributed to this study. As the data collection tool used in the study, Kol (2014) was used to measure the effectiveness of the Health Transformation Program and its validity and reliability were used. With this scale, it is a data collection tool that collects opinions about the implementation of the Health Transformation Program. As a result of the research, it was determined that the health transformation program of the patients affected the satisfaction levels of the patients in a positive way and the services started to be provided within the scope of health transformation were evaluated as positive. The most important outcomes of the Health Transformation Program include the provision of health services in an equitable manner and the provision of access to health services for socioeconomically disadvantaged groups. Therefore, this study of health systems with Turkey, which are effective on the basis of the Health Transformation Program, presented by organizing efficient and equitable manner and involving everyone in the transformation into a health system that can be said is provided.