Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının Türkiye'deki uygulaması ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution proposals about the implementation of European Charter of Local Self-Government in Turkey
  1. Tez No: 615066
  2. Yazar: YAKUP ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İ. ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, Yerel Yönetimler, Özer Yönetimler, Yerel Özerklik, Yerelleşme, İdari Vesayet, The Europen Council published the European Charter of Local Self-Government, local government, autonomy government, local autonomy, decentralization, administrative tutelage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Avrupa Konseyi; Fransız İhtilali sonrası artan ulus-devlet anlayışından dolayı çıkan çatışmalar ve sanayileşme sonrası artan nüfus yoğunluğu ile yerel yönetimlerin öneminin arttığını savunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı merkezi idareye karşı güçlü ve özerk bir yerel yönetim anlayışı hedefleyen Avrupa Konseyi, yerel yönetimleri bir demokrasi okulu olarak görmektedir. Bu doğrultuda Avrupa Konseyi 1985 yılında özerk yerel yönetimlerin özelliklerini içeren Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nı yayınlamış ve üye devletlerin imzalarına sunmuştur. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın (AYYÖŞ) amacı tüm Avrupa'da yerel yönetimleri daha özerk bir yapıya kavuşturmaktır. Nitekim Türkiye bu şartı kabul ederek imzalamıştır. Fakat AYYÖŞ' teki her maddenin kabulü zorunlu değildir. Kabulü zorunlu maddelerin yanında her ülkenin kendi siyasal yapılanmasına göre çekince koyabilecekleri maddeler de bulunmaktadır. Türkiye kabulü zorunlu 14 paragraftan 13 paragrafı ve kabulü isteğe bağlı 16 paragraftan ise 7 paragrafı kabul etmiş, diğer paragraflara çekince koymuştur. Bu çalışmada Türkiye'nin kabul ettiği ve çekince koyduğu maddeler ışığında AYYÖŞ' ün Türkiye'de ne derecede uygulanabilir olduğu araştırılmıştır. Bu araştırma TR63 bölgesinde (Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye) bulunan belediye meclis üyeleri ile yapılan saha çalışması sonucunda nitel veri araştırma tekniği kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca AYYÖŞ' te belirtilen maddelerin uygulanması ile ilgili ortaya çıkan sorunlar uzman görüşü alınarak 4 başlık atında belirlenmiş ve çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Council of Europe, the increasing understanding of nation-state caused conflicts and increasing population density afterwards industrialization, supports the local governments' growing importance after the French Revolution. For these reasons, the Council of Europe, which aims for a strong and autonomous sense of ruling towards the local government, sees local governments as a school of democracy. In 1985, the Council of Europe published the European Charter of Local Self-Government, which included characteristics of local self-governments, and was submitted to the signatures of the member states. The purpose of the European Charter of Local Self-Government is to make local governments of all Europe more autonomous. Indeed, Turkey has signed this by accepting this requirement. However, acceptance of each article is not necessary. In addition to the articles that must be accepted, there are articles that each country can make a reservation. Turkey has accepted 13 paragraphs out of 14 that was forced to accept, and 7 out of 16 that was arbitrary to accept and has made a reservation to other paragraphs. In this study, it has been searched for Turkey's ability to be applied for this program. This research has been held together with aldermen in Hatay, Kahramanmaras and Osmaniye provinces by using qualitative data searching method. Furthermore, the problems that were seen due to application of the terms mentioned in the European Charter of Local Self-Government have been expertised, collected under 4 topics and developed solutions.