Hastane çalışanlarının duygusal okuryazarlık düzeyleri ile iş yaşam ve iş aile yaşam dengesi üzerine bir araştırma
The relationship between emotional literacy levels ofhealth workers and work life balance and work family life balance
  1. Tez No: 615124
  2. Yazar: MUHAMMED EMRE GÜVEY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECLA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Okuryazarlık, İş yaşam Dengesi, İş Aile Yaşam Dengesi, Hastane çalışanları, Emotional Literacy, Work Life Balance, Work Family Life Balance, Heatlh Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bireyin davranışlarını etkileyen ve yönlendiren en büyük faktörlerden birisi duygularıdır. Bireyler duygularından ayrı bir şekilde düşünülemez. Gerek iş hayatlarında gerekse de günlük hayatlarında içinde bulundukları duygusal durum bireylerin davranışlarını her zaman etkilemektedir. Duygusal okuryazarlık bireyin kendi ve çevresindekilerin duygularını sağlıklı bir şekilde anlaması ve davranışlarını bu doğrultuda geliştirmesidir. Bu açıdan ele alındığında bireylerin duyguları, iş hayatlarını ve günlük hayatlarını doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada hastane çalışanlarının duygusal okuryazarlık düzeyleri ile iş yaşam ve iş aile yaşam dengeleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Yapılan literatür taramasında daha önce bu ilişkinin sınandığı bir araştırmanın olmayışı ve iş yaşam dengesi ile ilgili literatürde daha önce hastane çalışanlarına yönelik bir çalışmaya rastlanılmaması araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın evrenini Altınbaş Üniversitesi Medical Park Hastanesindeki çalışanlar oluşturmaktadır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi ile 324 öğeye ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği tercih edilmiştir. Kullanılan anket, duygusal okuryazarlık, iş yaşam dengesi ve iş aile yaşam dengesi ölçeklerinin yanı sıra demografik soruları barındıran toplamda dört kısımdan oluşmaktadır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre duygusal okuryazarlık düzeyi evli bireylerin bekarlara kıyasla daha yüksek düzeyde iken diğer demografik gruplar arasında anlamlı bir farklılaşma gözlemlenmemiştir. İş yaşam dengesi ve iş aile yaşam dengesi yaş ve eğitim düzeyi ile doğru orantılı olduğu sonucuna varılmıştır. Duygusal okuryazarlık ile iş aile yaşam dengesi düzeyi arasında pozitif zayıf bir ilişki bulunurken duygusal okuryazarlık ile iş yaşam dengesi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bunun yanı sıra yapılan regresyon analizi sonucuna göre, duygusal okuryazarlığın iş yaşam ve iş aile yaşam dengesi üzerinde istatistiki olarak anlamlı bir etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest factors affecting and directing individual behaviors is the emotions. Individuals cannot be considered separately from their emotions. Emotional status always affects the behavior of individuals in both business and daily life. Emotional literacy is an individual's understanding of his / her own and the emotions of his / her environment and improving his / her behaviors accordingly. In this respect, the emotions of individuals directly affect their work and daily lives. In this study, the relationship between emotional literacy levels of health care workers and work life and work family life balance is examined. In the literature review, the absence of a study in which this relationship was tested before and the absence of a study for health workers in the literature on work life balance reveal the importance of the research. The population of the study is composed of the employees of Altinbas University Medical Park Hospital. In this study, 324 items were reached by appropriate sampling method. In the study, survey method was preferred as data collection method. The questionnaire consists of four parts, which include emotional literacy, work life balance and work family life balance scales and demographic questions. According to the results of the study, while the level of emotional literacy was higher than the married individuals compared to the single, no significant difference was observed between the other demographic groups. It was concluded that work life balance and work family life balance are directly proportional to age and education level. There was a positive weak relationship between emotional literacy and work-family life balance, whereas no significant relationship was found between emotional literacy and work-life balance. In addition, according to the results of regression analysis it was concluded that emotional literacy did not have a statistically significant effect on work and family life balance.