Metabolik sendromlu hastalarda serum nesfatin-1 düzeyi ile beslenme durumları ve kan parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of relationship between nutritional status and blood parameters of serum nesfatin-1 level in patients with metabolic syndrome
  1. Tez No: 615228
  2. Yazar: TUBA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Metabolik Sendrom, Nesfatin-1, Nutrition, Metabolic Syndrome, Nesfatin-1
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu vaka-kontrol çalışması metabolik sendrom tanısı alan hastalarda serum nesfatin-1 düzeyi ile beslenme durumları ve kan parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Ulusal Kolesterol Eğitim Programı-Yetişkin Tedavi Paneli III (NCEP-ATP III) kriterlerine göre metabolik sendrom tanısı alan 30 hasta (vaka ) ve metabolik sendromlu hastalara yaş, cinsiyet ve beden kütle indeksi (BKİ) bakımından uyumlu 30 sağlıklı birey (kontrol) dahil edilmiştir. Bireylerden üç günlük (iki gün hafta içi, bir gün hafta sonu) besin tüketim kaydı alınmıştır. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel ve kalça çevresi ölçümleri ve biyoelektriksel impedans ile vücut bileşimi saptanmıştır. Katılımcıların açlık kan glikozu, glikozile hemoglobin (HbA1c), total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserit ve serum nesfatin-1 düzeyleri sekiz saatlik açlık sonrası ölçülmüştür. Vaka grubunun yaş ortalaması 43.20±8.59 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 45.80±6.20 yıl olarak bulunmuştur (p>0.05). Ağırlık ortalaması vaka ve kontrol gruplarında sırasıyla 86.08±9.02 kg ve 78.42±9.03 kg olarak bulunmuştur (p0.05). Vaka grubundaki hastaların serum nesfatin-1 düzeyi ile vücut ağırlığı, BKİ, bel ve kalça çevresi ölçümleri arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Serum nesfatin-1 düzeyi ile enerji ve makro besin ögesi alımları incelendiğinde, vaka grubunda posa alımı ile serum nesfatin-1 düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunurken (p0.05). Sonuç olarak, metabolik sendromlu bireylerde serum nesfatin-1 düzeyi ile antropometrik ölçümlerin ve kan parametrelerinin ilişkili olduğu görülmüştür. Serum nesfatin-1 düzeyi ile beslenme durumu arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla daha fazla klinik çalışma yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This case-control study was conducted to investigate the relationship between serum nesfain-1 levels and nutritional status and blood parameters in patients diagnosed with metabolic syndrome. Thirty patients (case) diagnosed with metabolic syndrome according to National Cholesterol Education Program-Adult Treatment Panel III (NCEP-ATP III) criteria were included. Thirty healthy subjects (control) matched with patients with metabolic syndrome in terms of age, gender, and body mass index (BMI) were included. Three-days (two days on weekdays, one day on weekends) food consumption records were obtained. Body weight, height, waist and hip circumferences were measured and body composition were by determined bioelectrical impedance. Glycosylated hemoglobin (HbA1c), total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceride and serum nesfatin-1 levels were measured after eight hours fasting. The mean age of the case and control groups were 43.20±8.59 years and 45.80±6.20 years, respectively (p>0.05). The mean weight of the case and control groups were 86.08 ± 9.02 kg and 78.42± 9.03 kg, respectvely (p0.05). There was a positive significant correlation between serum nesfatin-1 levels and body weight, BMI, waist and hip circumferences in the case group (p0.05). A significant relationship was detected between fiber intake and the serum nesfatin-1 levels in the case group (p0.05). In conclusion, anthropometric measurements and blood parameters were correlated with serum nesfatin-1 levels in patients with metabolic syndrome. More clinical trials may be performed to establish the relationship between serum nesfatin-1 levels and nutritional status.