İntraabdominal basınç ölçümünün renal rezistif indeks ile korelasyonu
- Tez No: 615247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Renal Rezistif İndeks, İntraabdominal Basınç, İntraabdominal Hipertansiyon, Kompartman Sendromu, Renal Resistive Index, Intraabdominal Pressure, Intraabdominal Hypertension, Compartment Syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Mesane aracılığı ile ölçülen intraabdominal basınç (İAB) ölçümleri ile Doppler USG ile bulunabilen renal rezistif indeks (RRİ) arasındaki korelasyonu değerlendirmektir. Yöntem ve Gereçler: Genel Cerrahi Kliniği'ne tedavi ve takip amaçlı yatırılan 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların İAB durumunu etkileyebilecek ve hastalık, klinik ve laboratuvar bulguları kayıt altına alındıktan sonra İAB ölçümleri klasik mesane kateteri üzerinden yapılmıştır. Aynı hastalar ultrasonografik renkli doppler ultrasonografi ile sağ ve sol RRİ ve Vene Cava İnferior, portal ven anteroposterior ve lateral çapları ölçülmüştür. Mesane yolu ile rutin pratikte kullanılan İAB ölçümleri ultrasonografik inceleme ile elde edilen Rİ değerleri, Vena Cava İnferior ve portal ven çapları ile karşılaştırılarak analiz yapıldı. Çıkan sonuçlarda intraabdominal basınç yüksekliği olan hastalarda basınç evrelerine göre ek analiz yapılmıştır. . Verilerin korelasyon karşılaştırmalarında alt grup analizi yapılmıştır. P değeri 0,05'den küçük farklılıklar anlamlı olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Toplamda çalışma kriterlerini karşılayan 80 hasta çalışmaya dahil edilerek analiz edilmiştir. Hastaların 27'sinde (%33,8) intraabdominal basınçları normal olarak izlenirken 53'ünde (%66,3) Grade I, II ve III intraabdominal hipertansiyon izlenmiştir. Mesane yoluyla ölçülen artmış intraabdominal basınç ile artmış sağ ve sol Rİ arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki görülmüştür. (p0,05) Sonuç: İntrabdominal basıncın artması direkt olarak hem sağ hem sol renal Rİ artmasına neden olmakta olup aralarında istatiksel olarak kuvvetli bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the correlation between intraabdominal pressure(IAP) measured via the bladder and renal resistive index (RRI) detected by Doppler USG. Methods and Tools: 80 patients that had been hospitalized in General Surgery Clinic to treat and observe was included in this study. After noting the probable causes (disease, clinical presentation, bloodwork etc.) of increased intraabdominal pressure of the patients, IAP was measured by a foley cateter via bladder. Measurements of diameter of the left and right RRI, Vena Cava Inferior and Portal vena in anteroposterior and lateral by colored doppler ultrasonography for the same patients. Measuring procedure via bladder, IAP measurements that are used in routine practise, RI values obtained via ultrasonographic examination, were compared to Vena Cava Inferior and portal ven diameters and analyzed. As per the results, the patients who had higher intraabdominal pressure were further analyzed according to the pressure levels. Subgroup comparision was made as per the given correlation analysis. P values lower than 0,05 were regarded significant. Findings: In total, 80 patients who meet the requirements for the study were included and analyzed. In 27 of the patients (33,8%) intraabdominal pressure was normal, in 53 (66,3%) Grade I, II, and III intraabdominal hypertension was monitored. A statistical correlation was found between increased intraabdominal pressure measured via bladder and increased right and left RI. (p0,05) Result: Increase in the intraabdominal pressure directly results in the increase of both right and left renal RI and there is a strong statistical correlation.