Over kanser hücrelerinde MikroRNA-144'ün rolünün araştırılması
Investigation the role of MiR-144'in ovarian cancer cells
- Tez No: 615248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Over Kanseri, miR-144, COX-2, gen terapi, Over Cancer, miR-144, COX-2, gene therapy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Over kanseri kadınlarda yaygın görülen malingnent tümör kanserlerinde 7.sırada gelmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar karsinogenezde rol oynayan mikro RNA'ların, kanserde oncomir ya da tümör süpressör olarak davranış sergilediğini göstermektedir. Bu çalışmada östrojen pozitif ve negatif over kanser hücrelerinde miR-144'ün COX-2 ve apoptozla ilgili sinyal yolağı ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda insan over kanser hücre hatları OVCAR-3 ve SKOV-3 kullanılmıştır. Hücrelerde COX-2 inhibisyonu selektif bir inhibitör olan Celecoxib (CLX) ile yapılmış ve miR-144 düzeyleri Anti-miR-144 oligonükleotidi kullanılarak baskılanmıştır. Hücrelerde, MTT ile hücre proliferasyonları bakılmış, CA-125 düzeyi ELİSA ile ölçülmüştür. Hücrelerde Bax, Bcl-2, COX-2, Cas-3 protein ve gen ekspresyon düzeyleri western blotlama ve qRT-PCR ile ölçülmüştür. Hücrelerde COX-2 promoter gen aktivitesi pCOX-2-Luc plazmidi kullanılarak ekspre edilmiş ve lusiferaz aktivitesi ile ölçülmüştür. OVCAR-3 ve SKOV-3 hücrelerinde Anti-miR-144 ve CLX'in koloni oluşumuna etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, miR-144 inhibisyonu hücrelerin proliferasyonunu arttırır ve COX-2 proteininin ekspresyonun artışını gerçekleştirir. MiR-144 inhibe edildiği zaman hücrelerde apoptoz mekanizması baskılanarak migrasyon artışı başlamaktadır. Over kanseri tedavisinde yeni yaklaşımların geliştirilmesi konusunda miR-144 aktive edecek ilaçlar geliştirilmelidir. Ayrıca gen terapi ile miR-144, kanser hastaları için yeni bir tedavi yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
Over cancer is the 7th most common malignent tumor cancers which seen on women. In recent studies it has been seen that micro RNA which play role in carsinomagenesys, behave as oncomir or tumor supressor in cancer. In this study it, the relation between miR-144 and COX-2 and signalic pathway related to apoptose in ostrogen positive and ostrogen negative cells is investigated. In our study human cancer cell lines OVCAR-3 and SKOV-3 are used. COX-2 inhibition in cells is done by Celecoxib (CLX) which is a selective inhibitor and miR-144 levels are suppressed by using Anti-miR-144 oligonucleotid. In cells, cell proliferation is observed by MTT, CA-125 level is measured by ELISA. Bax, Bcl-2, COX-2 and Cas-3 proteine and gene expression levels in cells are measured by western blotting and qRT-PCR. COX-2 promoter gene activity in cells is expressed by using pCOX-2 plasmide and luciferaz activity is measured. Effect of Anti-miR-144 and CLX in colony formation is investigated in OVCAR and SKOV3 cells. In conclusion, mir-144 inhibation increases proliferation of cells and increases the expression COX-2 protein. When miR-144 is inhibed, increase in migration is initiated in cells by suppressing apoptose mechanism. In treatment of over cancer, in order to develop new approaches, new medicine which activate miR-144 must be developed. In addition, gene therapy and miR-144 together can be a novel curing method for cancer patients.