Aile hekimliği kimliği ölçeği geliştirilmesi
Development of the family medicine identity scale
- Tez No: 615246
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÖZKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Family practice, family practice identity, professional identity, scale developing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Türkiye'ye özel bir aile hekimliği kimliği ölçeği geliştirerek gerek aile hekimliği uzmanlık eğitiminde gerekse de ülkemizde uygulamaya geçirilmiş olan aile hekimliği modelinde hekimlerin aile hekimliğine ait özellikleri ne kadar içselleştirebildiklerini ölçen bir ölçeği akademik camianın kullanımına sunabilmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız ölçek geliştirme çalışmasıdır. Birinci kısımda çalışma ekibi tarafından soru havuzu hazırlanarak beşli Likert tipi ölçek oluşturulmuştur. İkinci kısımda ise geliştirilen ölçeğin Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışması yapılmıştır. Ölçek geliştirildikten sonra aile hekimliği alanında akademisyen, uzman ve asistan olarak çalışan 351 kişiye 23.05.2019-07.07.2019 tarihleri arasında uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizler sonucunda 350 hekimin verdiği yanıtlar raporlanmıştır. Total varyansın %63,46'sını açıklayan 10 faktörlü bir model elde edilmiştir. Analizler sırasında eigenvalue değeri en yüksek olan ilk 4 faktör sabit tutularak diğer faktörlerdeki sorular içerik benzerliğine göre dağıtılmıştır. Sonuç olarak 4 faktörlü 46 soruluk ölçek elde edilmiştir. Ölçek alt boyutları soru içeriklerine göre sırasıyla şu şeklide isimlendirilmiştir: Hasta-hekim iletişimi, mesleki tatmin, çalışma alanı genişliği ve kapsamlı yaklaşım, biyopsikososyal yaklaşım. İleri istatistiksel analizler yapılarak ölçeğin Türkiye için geçerli ve güvenilir bir anket olduğu sonucuna varılmıştır. Tartışma ve Sonuç: Başarılı bir şekilde ''Aile Hekimliği Kimliği Ölçeği'' geliştirilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan bu ölçek ile eğitim hastanelerinde asistan hekimlerin profesyonel gelişimleri takip edilerek aile hekimliği camiasına mesleki kimliği ve aidiyeti oluşmuş hekimler yetiştirilebilecektir. Anahtar kelimler: Aile hekimliği, aile hekimliği kimliği, profesyonel kimlik, ölçek geliştirme
Özet (Çeviri)
Objective: It is to put a scale into use of the academic community which measures how well the doctors can interiorize the features concerning family practice in both the training of family practice specialization and the family practice model that has been applied in our country, by developing a family practice identity scale that is peculiar to Turkey. Materials and Methods: Our research is the study of developing a scale. In the first part, 5-point Likert scale is generated by creating the questionnaire by the research group. In the second part, the aforementioned scale is studied to verify the validation and reliability in Turkey. The scale has been performed on 351 people who work as academicians, specialists and physician assistants in the field of family practice between 23.05.2019-07.07.2019 after it has been developed. Findings: The answers given by 350 doctors are reported according to the statistical analyses performed. A 10-factor model that explains 63,46% of the total variance has been obtained. During the analyses, while the first four factors whose eigenvalues are the highest are kept fixed, the questions from the other factors are distributed according to their content similarities. As a result, the scale of four-factor structure with fortysix questions is obtained. The sub-scales are named by the contents of the questions: Patient-doctor communication, professional satisfaction, the scope of the working area and comprehensive approach, biopsychosocial approach. It has been concluded that the scale is a valid and reliable questionnaire in Turkey after these advanced statistical analyses. Discussions and Result:“The Scale of Family Practice Identification”is developed successfully. With the aforementioned scale whose validity and reliability have been studied,by observing professional progress of physician assistants at research hospitals, the doctors that have occupational identity and sense of belonging can be trained for the community of family practice.