Multipotent stromal hücreler üzerine metforminin etkilerinin analizi
Analysis of effect of metformin on multipotent stromal cells
  1. Tez No: 615261
  2. Yazar: FATİH ÖMERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Metformin, senesens, multipotent stromal hücre, Metformin, senescence, multipotent stromal cell
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Hücresel senesens, hücre bölünmesini durduran, hücrede fonksiyon kaybına neden olan ancak hücrelerin metabolik aktivitelerine devam ettiği dejeneratif bir süreçtir. Metformin, tip-2 diyabette sıklıkla kullanılan ve hücrelerin insülin direncini azaltarak, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan etken bir maddedir. Ayrıca, AMP-activated protein kinase (AMPK) aktivasyonunda da rol aldığı bilinmektedir. AMPK aktivasyonu yaşlanma, hücresel senesens ve yaşlanma ile ilgili hastalıklarla bağlantısı olduğu bilinen mTOR'u baskılamaktadır. Bu çalışmada MSH'lerine kültür boyunca metformin verilmiş ve bu hücrelere olan apoptoz, hücresel döngü, proliferasyon ve senesens gibi biyolojik etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre metformin uygulanan MSH'lerin senesense girme oranı azalmış, hücre döngüleri ve proliferasyonlarını daha uzun süre devam edebilmiştir. Bu durum tedavi amaçlı kültür için kullanılabileceği, canlıya ömür uzunluğu sağlanabileceği, yaşlılık ve buna bağlı olan kanser ve diğer dejeneratif hastalıklara karşı kullanılabilecek potansiyeli olduğunu da işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Cellular senescence is a degenerative process that stops cell division, causes loss of function in the cell, but in this process, the cells are metabolically active. Metformin is an active agent that is frequently used in Type-2 diabetes and helps regulate blood sugar by reducing the insulin resistance of cells. Metformin is also known to be involved in the activation of AMP-activated protein kinase (AMPK). AMPK activation suppresses mTOR, which is known to be linked to aging, cellular senescence and diseases related to aging. In this study, metformin were given to cultured MSHs and biological effects such as apoptotsis, cellular cycle, proliferation and senescence on these cells were examined. According to the obtained findings, metformin-administered MSHs has shown decreased senescence, cell cycles continued longer and proliferations continued for a longer time. This suggests metformin may be used for culture for therapeutic purposes and potentially usable against aging and aging related cancer and other degenerative diseases in order to ensure the life span of the organism.