Kıbrıs müzakerelerinde Rauf Raif Denktaş'ın rolü ve etkisi
Rauf Raif Denktaş's role and impact in the Cyprus negotiations
- Tez No: 615299
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Müzakere, Rauf Denktaş, Toplumlararası Görüşmeler, Birleşmiş Milletler, Cyprus, Negotiation, Rauf Denktas, International Meetings, United Nations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kıbrıs sorunu, bundan elli bir yıl önce müzakere edilmeye başlayan ve maalesef bugün dahi çözüme ulaştırılamayan bir sorundur. Bu zamana kadar Birleşmiş Milletler, altı Genel Sekreter değişmiş, birçoğu sorunla ilgili çözümler üretmiş, yine de başarılı olamamışlardır. Bunun temelinde ne gibi bir sorunun yattığı tartışılabilir bir konudur. Rauf R. Denktaş, hukuki zemine dayanan tezleri, Rum tarafının dayatmalarına karşı çıkışı ile Kıbrıs Türkleri'ni uzun yıllar müzakerelerde temsil etmiştir. Rum ve Batı söylemiyle“uzlaşmaz”olarak adlandırılan Rauf R. Denktaş'ın tek arzusu, hasret duyduğu bağımsızlık duygusunu milletine yaşatmaktı. Bu çalışma, güçlü hafızası ve müzakere yeteneği ile Denktaş'ın müzakereci yönünü ve müzakerelerde izlediği yolu incelemekte, ayrıca kendisi için kullanılan“uzlaşmaz”söyleminin gerçeği ne derece yansıttığını anlatan bir çalışma olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Cyprus problem is a problem that started to be negotiated fifty years ago and unfortunately has not been solved even today. So far, the United Nations has changed six Secretary-Generals, many of whom have produced solutions to the problem, yet have not succeeded. What kind of a problem lies at the heart of this is arguable. Rauf R. Denktaş represented the Turkish Cypriots in the negotiations for many years with his arguments based on legal basis and his opposition to the impositions of the Greek Cypriot side. Rauf R. Denktaş, who was called maz irreconcilable Rum with the Greek and Western discourse, only wanted his nation to feel the longing for independence. This study examines Denktaş's negotiating side and the way it follows in the negotiations with its strong memory and negotiation ability. In addition, it has been a study explaining to what extent the“uncompromising”discourse used for itself reflects reality.