Türkiye'de çok partili hayat (1945-1998)
Multi party system in Turkey (1945-1998)
  1. Tez No: 615306
  2. Yazar: RECEP ÇABUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Siyaset, Partiler, Darbe, Turkey, Politics, Parties, Coup
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkiye'de, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden itibaren oluşan yenidünya dengelerini gözetme ve Batı Dünyası'nın müttefiki olma politikaları doğrultusunda çok partili hayata geçme çalışmaları başladı. Bu politika doğrultusunda 1945 yılından itibaren Türkiye'de birçok siyasi parti kuruldu. Kurulan yeni partiler ülkede hızla taban buldu. 1950 yılına gelindiğinde yeni kurulan partilerden Demokrat Parti, Cumhuriyetin ilanından önce başlayan Halk Partisi iktidarına son verdi. Ülkede 1950-1960 yılı arasında Demokrat Parti İktidarı devam etti. Türkiye'de 27 Mayıs 1960 tarihinde askeri darbe yapıldı. Bu tarihten itibaren ise ülkede askeri otoriteler belli aralıklarla ve belli sorunları da kullanarak sivil siyasete müdahale etti. Bu müdahaleler döneminde ülkede partiler kapatıldı. Sivil yönetim askıya alındı. Ancak belli süreler sonrasında yeniden demokratik yönetime dönülerek siyasi partilerin faaliyetlerini sürdürmelerine müsaade edildi. Bu zaman zarfında Türkiye'de birçok siyasi parti kuruldu. Bu partilerin bir kısmı Türk siyasetinde çok önemli rol oynadı. Bazıları da kendilerini halka yeterince benimsetemediğinden ülke tarihinde bir yer edinmeden kayboldu. 1980 yılında askeri darbe nedeniyle Türkiye'de demokratik sistem yeniden sekteye uğradı. Bir süre TSK yönetimi devraldı. 1983 yılında Türkiye yeniden çok partili yönetime döndü. Zaman zaman bazı sorunlar yaşansa da bu tarihten itibaren Türkiye'de demokratik çok partili hayat kesintisiz devam etti.
Özet (Çeviri)
In order to pursue the new world balances formed since the end of the Second World War and to become an ally of the Western World, efforts were made to implement multi-party life in Turkey. In line with this policy since 1945, several political parties were founded in Turkey. These new established parties quickly found the base in the country. In 1950, the Democratic Party, one of the newly established parties, ended the rule of the People's Party, which began before the proclamation of the Republic. Between 1950 and 1960, the Democratic Party continued to rule the country. Military coup was held on 27 May 1960 in Turkey. Since then, the military authorities by using certain problems have intervened in civilian politics at regular intervals. During these interventions, parties were closed down in the country. Civil Administration suspended quote. However, after a certain period of time, political parties were allowed to resume their activities by returning to democratic rule. During this time several political parties were founded in Turkey. Some of these parties played a very important role in Turkish politics. Some of them disappeared without a place in the history of the country because they could not adopt themselves enough to the public. In 1980 because of the military coup the democratic system was interrupted again in Turkey. For a while Türkish armed forces Took over the administration. Turkey returned multy party government system In 1983. While there have been some problems From time to time, democratic multy-party life continued uninterupted since that date in Turkey.