Azerbaycan ekonomisinin genel değerlendirilmesi: Haydar Aliyev Dönemi (1993-2003)
General evaluation of Azerbaijani Economy: Heydar Aliyev's period (1993-2003)
  1. Tez No: 615305
  2. Yazar: NURANA MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan ekonomisi, istikrar, geçiş dönemi, Azerbaijan's economy, stability, transitional period Dizin Terimleri: Azerbaycan ekonomisi, istikrar, geçiş dönemi Önerilen Dizin Terimleri: Azerbaijan's economy, transitional period
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi ve Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
1991 yılının sonlarında bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası ekonomik ve politik istikrarın bir unsuru olmaya başlayan Azerbaycan hükümeti, ilk on yıllık bir süre boyunca yaşadığı gelişmelerle, serbest piyasa koşullarına ayak uyduran ekonomik sistem gelişimi için gayret sarf etmiştir. 1994 yılında imzalanan“Yüzyıl Sözleşmesi”ile başlayan, Azerbaycan'a, özellikle de enerji sektörüne yapılan yabancı yatırımlar önem kazanmıştır. Azerbaycan hükümetinin bağımsızlığını kazandıktan sonra ülkede yaşanan siyasi, sosyal ve ekonomik büyüme ülkenin kalkınmasında olumlu etkiler katmıştır. Kısa sürede kanunlaşan yasal ve idari düzenlemeler ekonomik göstergelere yansımıştır. Azerbaycan hükümetinin geçiş dönemi de, ekonomik olarak entegrasyonu süresi de kısa sürede gerçekleştirilmiştir. Bu on yıllık çalışma sınırlarında bu çalışmada Azerbaycan Cumhuriyeti, SSCB'n dağılması akabinde ülkede yaşanan ekonomik değişim ve ilerlemeler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the end of 1991 Azerbaijan declared its independence and starting to become a factor of international economic and political stability of the government, with the developments he had experienced during the first ten years, free market economic system has made efforts for the development of adaptable conditions. Signed in 1994,“Contract of the century”, starting with Azerbaijan, especially in the energy sector foreign direct investments have gained importance. The government of Azerbaijan gained its independence after the country's political, social and economic growth has brought a positive impact in the country's development. In a short time the parliament is reflected in the economic indicators of legal and administrative arrangements. Also the duration of the transition period the economic integration of the government of Azerbaijan was carried out in a short period of time. This ten-year study the limit of this study, the Azerbaijan Republic, economic change and progress in the country after the collapse of the USSR are evaluated.