Genç erişkin bireylerde vücutta altın oran değerlendirmesi
Evaluation of the golden ratio in the body of young adults
  1. Tez No: 615338
  2. Yazar: YASEMİN AKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA KÜRKÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Altın oran, 618, antropometri, Golden ratio, 1.618, anthropometry This study was approved by the Başkent University, Medical and Health Sciences Research Committee and Ethics Committee on April 18, 2018 (KA18/137, decision number: 94603339-604.01.02) and was supported by the Başkent Research Fund
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Altın oran uzun yıllardır mimari, sanat, matematik, geometri, tıp ve daha birçok farklı bilim dalında kullanılmaktadır. Sanatçılar, bilim adamları ve tasarımcılar araştırmalarında ve ürün tasarımlarında çalışmalarını altın orana göre belirlemekte ve insan vücudunu örnek alarak yapmaktadır. Zaten doğası altın orana uyumlu olan insan anatomisinden alınacak antropometrik verilere bağlı tasarımlar ile insan kullanımı için gerçekleştirilecek eserlerin; hem fiziksel olarak ergonomik, hem de ruhsal açıdan güzel olarak algılanması sağlanmış olacaktır. Çalışmamızda genç erişkin bireylerin gövde, el ve yüz bölgelerinden alınan uzunluk ölçümlerinin sonrasında elde edilen oranların, 1,618 sayısı ile karşılaştırması yapılmıştır. Yaptığımız araştırmalar sonucunda vücut üzerinde farklı alanlarda yapılan kimliklendirmeye yönelik, boy, yaş ve cinsiyet tahminine ait birçok antropometrik ölçüm çalışmaları bulunmasına rağmen, altın oranı araştıran ve ortaya koyan çalışmaların bulunmadığını tespit ettik. Bu çalışmanın amacı erişkin bireylerde vücutta farklı alanlardan alınacak antropometrik ölçümler ile altın oran değerini araştırmaktır. Yapılacak estetik veya rekonstrüktif yaklaşımlarda ortez ve protez uygulamalarında vücuttaki altın oran değerleri anlamlı olmaktadır. Bu çalışmanın sonunda elde edilen sonuçların bu alanlarda faydalı olacağını ve daha sonra yapılacak olan altın oran araştırmalarında ön çalışma niteliği taşıyacağını düşünmekteyiz. GEREÇ VE YÖNTEM Bu çalışma yaşları 18-25 arasında değişen toplamda 77 Ankara Başkent Üniversitesi öğrencileri üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan tüm öğrencilerin demografik bilgileri kaydedildikten sonra, her öğrenciden boy ve ağırlık ölçümlerinin yanı sıra vücut, el, yüz bölgelerinden antropometrik ölçümler alındı. Antropometrik ölçümler alınırken Martin tip antropometre, dijital kumpas, antropometre pergeli, T cetveli ve mezura kullanıldı. Üst ekstremiteden alınan ölçümler iki taraflı yapıldı. Literatür eşliğinde belirlenen antropometrik noktalar arasında alınan ölçümler sonrasında yapılan oran değerleri altın oran ile karşılaştırıldı. Tüm ölçümlerin %10'u aynı araştırıcı tarafından tekrarlandı. BULGULAR Çalışmada gövde, el ve yüz bölgesinden alınan ölçümler sonrasında yapılan oran değerlendirmeleri 1,618 ile karşılaştırıldı. Gövde bölgesinden alınan ölçümlere bağlı olarak belirlenen oranların altın oran değerine yakınlığı tespit edilemedi. Bu karşılaştırma yüz bölgesinden alınan ölçümler için yapıldığında tüm grupta cinsiyet ayrımı gözetmeksizin zy-zy / sto-n değeri 1,613 (p=0,752) ve tr-sn / sto-n değeri ise 1,660 (p=0,071) olarak bulunmuş ve altın oran değerine yakınlık bağlamında anlamlı olarak değerlendirildi. Üst ekstremite'de yapılan altın oran karşılaştırmasında tüm grupta cinsiyet ayrımı gözetmeksizin altın oran değerine sağ ve sol taraf 5. parmak / proksimal ilk iki boğum değeri altın orana yakınlık bağlamında anlamlı olarak bulundu. SONUÇ Bu çalışmada, bedenin farklı bölgelerinden yapılan ölçümler sonucunda, elde edilen oran değerlerinin altın oran ile karşılaştırması yapılmış, elde edilen bulguların yüz bölgesi başta olmak üzere, yapılacak estetik veya rekonstriktif yaklaşımlarda ve ortez, protez uygulamalarında yol göstermesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Golden ratio has been used for many years in architecture, art, mathematics, geometry, medicine and many other fields of science. Artists, scientists and designers shape their research and product designs according to the golden ratio, taking the human body as the example. Designs based on anthropometric data obtained from human anatomy, which is already compatible with the golden ratio by nature, enable the creation of items for human use that are not only physically ergonomic but also perceived as aesthetically pleasing at a spiritual level. In our study, the ratios obtained following length measurements of the torso, hand and face of young adults were compared with the number 1.618. Within the context of our study, we determined that while there are many anthropometric measurement studies regarding the identification of different parts of the body and the estimation of height, age and sex, there are no studies investigating and demonstrating the golden ratio. The aim of this study was to investigate the golden ratio value through anthropometric measurements of various areas of the body of adults. Golden ratio values of the body are significant in plastic or reconstructive approaches as well in orthosis and prosthesis applications. We believe that the results obtained in this study will be beneficial in these areas and set a precedent for future studies on the golden ratio. MATERIALS AND METHODS The study was conducted including 77 students from Ankara Başkent University (age, 18–25 years). Demographic information of all students participating in the study was recorded, following which height and weight measurements, along with anthropometric measurements from the torso, hand and face, were obtained from each student. Anthropometric measurements were performed using a Martin type anthropometer, sliding calliper, viii anthropometric compass, T square and measuring tape. Measurements of the upper extremities were performed on both sides. Golden ratios reported in the literature were compared with the golden ratios obtained through measurements. In the study, 10% of all measurements were repeated by the same researcher. RESULTS In the present study, ratios obtained and evaluated following the measurements performed on the torso, hand and face were compared with the 1.618 value. The ratios obtained from measurements of the torso were not close to the golden ratio in either sex. In the same type of comparison performed on measurements of the face, the zy-zy/sto-n value was 1.613 (p = 0.752) and the tr-sn/sto-n value was 1.660 (p = 0.071) in the entire group, regardless of sex; these values were significantly close to the golden ratio. In comparisons with the golden ratios for the upper extremities, the values for the fifth digit/proximal first two articulations in the entire group were significantly close to the golden ratio, regardless of sex. CONCLUSION In the present study, ratios obtained through measurements of different body regions were compared with the golden ratios with an aim to obtain results that could serve as a guide to plastic or reconstructive approaches—especially in the facial region—and to orthosis and prosthesis applications.