Allantoinin rat timpanik membran kronik perforasyonundaki etkisi
The effect of allantoin on chronic perforation of rattympanic membrane
  1. Tez No: 615337
  2. Yazar: NURİ ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Allantoin, Rat, Timpanik membran perforasyonu, Yara iyileşmesi, Hayvan deneyi, Allantoin, Rat, Tympanic membrane perforation, Wound healing, Animal experimentation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Allantoinin topikal uygulamadaki yara iyileşmesine olumlu etkisinin, rat timpanik membran (TM) kronik perforasyon modelinde etkili olup olmadığının histolojik ve klinik olarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Erciyes Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi'nde üretilen, ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen, 6 aylık, 25 adet sprague dawley cinsi erişkin dişi rat kullanıldı. Rat TM'larında kimyasal hasar (%50 lik Triklorasetik asit) ile kronik perforasyon modeli oluşturuldu. 25 rat (50 kulak) daha sonra randomize olarak 3 gruba ayrıldı. 1. gruba (10 rat-20 kulak) intratimpanik (İT) % 0.57'lik allantoin çözeltisi (Distile su içerisinde çözülmüş allantoin, Kale Kimya, İstanbul), 2. gruba (5 rat-10 kulak), kronik perforasyon modeli oluşturulduktan sonra herhangi bir madde uygulanmadı. 3. gruba (10 rat-20 kulak) İT distile su tatbik edildi. Çalışma hayvan kaybı yaşanmadan 25 rat (50 kulak) ile tamamlandı. Sonrasında çalışma bitiminde rat TM'ları klinik olarak muayene edildi. Muayene sonrası ratlar sakrifiye edilerek TM'lar, nötrofil aktivitesi, kronisite, histiosit varlığı, keratin birikimi, subepitelyal ödem, konjesyon, fibroblast proliferasyonu, neovaskülasrizasyon ve TM kalınlığı gibi parametreler yönünden histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda 1. grupta (Allantoin) ve 3. grupta (Distile su) 1'er TM hariç toplam 48 kulakta TM perforasyonunun kapandığı görüldü. Çalışma grupları nötrofil aktivite oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p=0.048). Gruplar nötrofil aktivitesi oranları için ayrı ayrı incelendiğinde 1. grupta 2. gruba göre nötrofil aktivitesinin anlamlı derecede arttığı görüldü (p=0.049). Ayrıca yine 1. grupta 3. gruba göre nötrofil aktivitesinin anlamlı derecede arttığı görüldü (p=0.031). Gruplar kronisite derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.177). Gruplar histiosit derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.429). viiiGruplar keratin birikimi derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.829). Gruplar subepitelyal ödem derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.993). Gruplar konjesyon derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.395). Çalışma grupları fibroblast proliferasyon oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p=0.033). Gruplar fibroblast proliferasyonu oranları için ayrı ayrı incelendiğinde 1. grupta 2. gruba göre fibroblast proliferasyonun anlamlı derecede arttığı görüldü (p=0.009). Gruplar neovaskülarizasyon derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.051). Gruplar TM kalınlıkları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p=0.095). Sonuç: Allantoinin topikal kullanımının rat TM kronik perforasyon iyileşmesini olumlu yönde etkilediğine dair histopatolojik bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate whether the positive effect of allantoin on wound healing in topical application is also effective histologically and clinically in rat tympanic membrane (TM) chronic perforation model. Materials and Methods: In our study, 25 adult female sprague dawley rats aged 6 months, produced at Erciyes University Experimental Research Center, weighing between 250-300 g were used. A chronic perforation model was established with chemical damage (triclorasetic acid 50%) in rat TM. Twenty five rats (50 ears) were then randomized into three groups. In group 1 (10 rats-20 ears) intratympanic (IT) 0.57 % allantoin solution (Allantoin dissolved in distilled water, Kale Chemical, İstanbul), In group 2 (5 rats-10 ears ) after the chronic perforation model was created, no substance was administered, Group 3 (10 rat-20 ears) was planned to be treated with distilled water. The study was completed with 25 rats (50 ears) without any animal loss. The rat TMs were then examined clinically at the end of the study. After the examination, the rats were sacrificed and evaluated for histopathological features such as TMs, neutrophil activity, chronicity, histiocyte, keratine accumulation, subepithelial edema, congestion, fibroblast proliferation, neovascularization and tympanic membrane thickness. Results: In our study, it could be seen that all TM's except one TM perforation in the group 1 (allantoin), and one TM perforation from the group 3 (distilled water), a total of 48 ears showed that perforation was closed. When the study groups were compared in terms of neutrophil activity rates; there was a significant difference between groups (p = 0.048). When the groups were examined seperately for neutrophil activity, it was significantly increased in group 1 compared group 2 (p = 0.049). Also in group 1, neutrophil activity was significantly increased in group 3 (p = 0.031). When the groups were compared in terms of the degrees of chronicity, no significant difference was found between the groups (p = 0.177). xWhen the groups were compared in terms of the rates of histiocytes; no significant difference was found between the groups (p = 0.429). When the groups were compared in terms of the rates of keratine accumulation; no significant difference was found between the groups (p = 0.829). When the groups were compared in terms of the rates of subepithelial edema; no significant difference was found between the groups (p = 0.993). When the groups were compared in terms of rates of congestion; no significant difference between the groups (p = 0.395). When the study groups were compared in terms of fibroblast proliferation rates; significant differences were found between groups (p = 0.033). Groups were examined seperately for fibroblast proliferation rates fibroblast proliferation was significantly increased in group 1 compared group 2 (p = 0.009). When the groups were compared in terms of the rates of neovascularization; no significant difference was found between the groups (p = 0.051). When the groups were compared in terms of thickness of the tympanic membrane; no significant difference was found between the groups (p = 0.095). Conclusion: The topical use of allantoin revealed that histopathological findings suggest that rat TM positively affected the healing of chronic perforation.