Evhadüddîn-i Merâgi ve Gazellerinin incelenmesi
Evhadüddîn-i Merâgi and analysis of the sonnet of Evhadüddîn-i Merâgi
- Tez No: 615348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN GÖKHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Evhadüddîn-i Merâgî, VIII./XIV. yüzyıl, gazel, Evhadüddîn-i Merâgî, 8th/14th century, ode
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Evhadüddîn-i Merâgî, VIII./XIV. yüzyıl sufî şairlerdendir. Kaside, gazel, terciibent, terkibibent, rubâi ve mesnevi nazım türleriyle yaklaşık on beş bin beyit şiir söylemiştir. Bu çalışma bir giriş ve altı bölümden oluşmaktadır. Girişte, Evhadüddîn-i Merâgî'nin yaşadığı dönem hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, Evhadüddîn-i Merâgî'nin hayatı, edebi kişiliği, etkilendiği ve etkilediği şairler ve eserleri; ikinci bölümde, divandaki gazellerin vezin, vezin oranları, kafiye, redif, dil ve üslup özellikleri ve edebi sanatlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde gazeller din ve tasavvuf, dördüncü bölümde cemiyet, beşinci bölümde insan ve insana ait güzellik unsurları, altıncı bölümde tabiat ve eşya örneklerle birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Evhadüddîn-i Merâgî is one of the poets of Sufism of 8th/14th century and he sang around fifteen thousand couplets by making use of different types of verse. This study consists of an introduction and six chapters. In the introductory section, information about the period that Evhadüddîn-i Merâgî lived has been given. In the first chapter the life of Evhadüddîn-i Merâgî, his literary career, the poets and the works he influenced and was influenced; in the second chapter, the meters in the odes, rates of meters, rhyme, repeated voice after the rhyme, characteristics of language and style and figures of speech have been analysed. In the third chapter, the odes have been analysed with examples in terms of religion and Sufism; the fourth chapter in terms of community; the fifth chapter in terms of human and humane elements of beauty; the sixth chapter in terms of the nature and things.