Propolisin gürültüye bağlı işitme kaybına odyolojik ve histopatolojik etkisi
Audiological and histopathological effects of propolis on noise-induced hearing loss
- Tez No: 615362
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültüye Bağlı İşitme Kaybı, Propolis, Dimetilsülfooksit, Antioksidan, Rat, İUBP, ABR, DP-OAE, Noise-Induced Hearing Loss, Propolis, Dimethylsulooxide, Antioxidant, Rat, AEBP, ABR, DP-OAE
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Gürültü iç kulakta (kokleada) mekanik ve metabolik hasar bırakır ve gürültüye bağlı işitme kaybına (GBİK) yol açmaktadır. Güncel araştırmalar, gürültüye bağlı kokleada kan akımının azalmasının ve serbest radikallerin artışının işitme kaybının gelişmesinde rolü olduğunu belirtmektedir. Serbest radikal artışı ile korti organındaki hücrelerin nekroz ve apopitoza uğradığını göstermektedir. Farmakolojik uygulamalarda kokleada serbest radikal artışı ve oksidatif stres ile mücadele etmek için özellikle antioksidanlar kullanılmaktadır. Bu bağlamda literatürde henüz verimliliği yüksek veya ortak kabul görmüş bir antioksidana rastlanmamaktadır. Bu araştırmanın amacı, antioksidan özelliği bilinen propolisin GBİK'e karşı odyolojik ve histopatolojik etkisini araştırmaktır. Gereç & Yöntem: Otuz erkek erişkin albino wistar rat n=6 olacak şekilde beş gruba ayrıldı. Tüm sıçanlara işitmeleri hakkında bilgi sahibi olmak için Distortion Product Otoakustik Emisyon (DP-OAE 842- 7996 Hz' de) yapılmıştır. Ölçüm esnasında 2f1-f2 frekansında sinyal/ gürültü oranı (SNR) 3dB üzerinde olan OAE ölçümleri pozitif (normal) kabul edilmiştir. 1. Gruba kontrol grubu olarak sadece serum fizyolojik (SF) verilmiştir. 2 Gruba 1 doz x 7 gün dimetilsülfoksit (DMSO) ve 3 gruba 1doz x7 gün propolis ekstraktı intraperitoneal (İP) verilmiştir. 4. ve 5. Gruba ilk gün 120 dB SPL, 4 kHz 'de 4 saat gürültü verilmiş, GBİK oluşturulmuştur. 4. Gruba DMSO, 5. gruba Propolis ekstraktı 1 doz x 7 gün IP verilmiştir. İşitme eşikleri için 8, 12, 16 kHz'de işitsel uyarılmış beyinsapı potansiyelleri (İUBP) gürültü sonrasında 1 ve 7. Günlerde uygulanmıştır. Son İUBP testi sonrasında, ratların kokleaları çıkartılarak sakrifiye edilmiştir. Bulgular: İUBP testi 1. gün eşik değerlerine göre Propolis+ Gürültü (p1:0.005; p2:0.004; p3:0.004; p0.05). Propolis+ Gürültü grubunda 1. Gün ve 7. Gün eşikleri karşılaştırıldığında 8kHz' de anlamlı bir fark gözlenmiştir. 12 ve 16kHz' de anlamlı fark elde edilmemiştir ancak dalga morfolojilerinde ve eşik değerlerinde iyileşme tespit edilmiştir. Histopatolojik bulgulara göre, kontrol, DMSO ve Propolis grupların normal histolojik yapıda izlenmiştir. DMSO+ Gürültü grubunda korti organında harabiyet ve stria vaskülariste ki epitel ve subepitel bağ dokusundaki histopatolojik değişiklikler görülmüştür. DMSO+ Gürültü grubunda spiral ganglionun seçilemediği rapor edilmiştir. Propolis + Gürültü grubunda; histopatolojik yapının DMSO+ Gürültü grubuna göre daha iyi korunduğu, kontrol, DMSO ve Propolis grubunun görüntülerine benzer görüntüler bulunduğu belirtilmiştir. Sonuç: GBİK'de DMSO ile ekstrakt oluşturularak kullanılan propolis; İUBP eşiklerinde iyileşme ve dalga morfolojisinde düzelme sağlamıştır. Ayrıca histopatolojik incelemelerde propolis ekstraktı ile stria vaskülarisin yapısın korunduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Noise causes mechanical and metabolic damage to the inner ear (cochlea) and causes noise-induced hearing loss (NIHL). Current research indicates that decreased blood flow to noise-induced coccycitis and increased free radicals play a role in the development of hearing loss. The increase in free radicals indicates that the cells in the cortical organ are exposed to necrosis and apoptosis. In pharmacological applications, especially antioxidants are used to struggle free radical growth and oxidative stress in the cochlea. In this context, there is no antioxidant in the literature that is highly efficient or commonly accepted. The aim of this research is to investigate the audiological and histopathological effect of propolis, which is known for its antioxidant properties, against NIHL. Materials and Methods: Thirty male adult albino wistar rats were divided into five groups as n = 6. Distortion Product Otoacoustic Emission (DP-OAE at 842-7996 Hz) was performed to all rats to learn about their hearing. OAE measurements with a signal/noise ratio above 3dB at 2f1-f2 frequency were accepted positive (normal) during measurement. Only saline (SF) was given to the first group as control group. 2 groups received 1 dose x 7 days of dimethylsulfoxide (DMSO) and 3 groups received 1 dose x7 days of propolis extract intraperitoneally (IP). The 4th and 5th groups were given 120 dB SPL and 4 hours of noise at 4 kHz on the first day. 4th group received DMSO, group 5 received Propolis extract 1 dose x 7 days in IP. For hearing thresholds, auditory evoked brainstem potentials (AEBP) at 8, 12, 16 kHz were administered on days 1 and 7 after noise. After the last AEBP test, rats' cochleas were removed and sacrificed. Results: As a result of binary comparisons; The threshold values of the Propolis+ Noise (p1:0.005; p2:0.004; p3:0.004; p 0.05). Propolis+ Noise group 1. Day and 7. A significant difference was observed in 8kHz when compared to day thresholds. No significant difference was found at 12 and 16kHz, but improvements were found in wave morphologies and threshold values. According to histopathological findings, control, DMSO and Propolis groups were normal observed in histological structure. In the DMSO+ Noise group, hertopathological changes in the epithelial and subepithelial connective tissue in the corti organ and stria vascularity were observed. It has been reported that spiral ganglia could not be selected in the DMSO+ Noise group. In the Propolis + Noise group; it has been stated that the histopathological structure is better preserved than the DMSO+ Noise group and that there are images similar to the control, DMSO and Propolis group. Conclusion: When propolis is used by creating extracts with DMSO in NIHL, improvement in threshold values and improvement in wave morphology were achieved according to AEBP evaluation. In addition, it was observed that the structure of stria vascularity with propolis extract was preserved in histopathological examinations.