Propolisin bazı antibakteriyel ve farmakolojik özellikleri üzerine bir araştırma
A Research on antibacterial and pharmacological properties of propolis
  1. Tez No: 135754
  2. Yazar: SİBEL SİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish propolis, antibacterial activity, antifungal activity, wound healing II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz DOKTORA TEZİ PROPOLİSİN BAZI ANTİBAKTERİYEL VE FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sibel SİLİCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Osman Kaftanıoğlu 2003, 128sayfa Jüri: Prof.Dr. Osman KAFTANOĞLU Prof Dr. Fatih KOKSAL Prof Dr. Tamer KAYAALP Doç.Dr.M.Macit İLKİT Doç.Dr.Fehmi GÜREL Ülkemizin Bursa, Erzurum, Yozgat, Kayseri, Sivas, Artvin, İzmir, Hatay ve Adana yörelerinden toplanan propolis örneklerinin GC-MS ile kimyasal analizleri, antibakteriyel {Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Escherichia coli ve Enterococcus faecalis) ve antifungal {Candida albicans) aktiviteleri ile yara iyileşmesi üzerine etkileri incelenmiştir. Propolis örneklerinin kimyasal analizinde, toplam 85 farklı bileşik tespit edilmiş olup bunların 17'si daha önceden bilinen, 68 bileşik ise propolis için yeni tanımlanmıştır. Propolis örneklerinde; flavonoidler, aromatik asitler, yağ asitleri ve yağ asidi esterleri yoğun olarak bulunmakla birlikte terpenler, ketonlar, alkol ve steroller ile hidrokarbonlu bileşikler gibi diğer kimyasal bileşikler de tespit edilmiştir. İç Anadolu Bölgesi'nden toplanan propolis örnekleri ile İzmir propolis örneğinin Populus nigra (kara kavak) bitkisinden, diğer propolis örneklerinin ise Populus spp. ile birlikte diğer propolis kaynaklarından toplanmış olabileceği belirlenmiştir. Propolis örneklerinin etanolik ekstraktınm % 0.2-14 aralığında sekiz seri konsantrasyonu hazırlanarak agar dilusyon ve agar difüzyon metodu ile antibakteriyel aktiviteleri belirlenmiştir.Gram pozitif bakteriler düşük propolis konsantrasyonlarında (% 0.1-0.4) inhibe olurken, Gram negatif bakteriler (% 3.5-14.0) daha yüksek konsantrasyonlarda inhibe olmuşlardır. Farklı coğrafik bölgelerden toplanan propolis örneklerinin benzer antibakteriyel ve antifungal aktivite gösterdiği belirlenmiştir(P>0.05). Propolis örneklerinden yüksek antibakteriyel aktivite gösteren Bursa propolis örneğinin yara iyileşmesi üzerine etkisi Wistar albino ratlarda oluşturulan insizyon yara modelinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis A RESEARCH ON ANTIBACTERIAL AND PHARMACOLOGICAL PROPERTIES OF PROPOLIS Sibel SÎLİCÎ Çukurova University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervision Prof.Dr. Osman Kaftanoğlu 2003, 130sayfa Jury: Prof.Dr. Osman KAFTANO?LU ProfDr. Fatih KOKSAL Prof Dr. Tamer KAYAALP Assoc.Prof.Dr.M.Macit İLKİT Assoc.Prof.Dr.Fehmi GÜREL The chemical analysis of the propolis samples from Bursa, Erzurum, Yozgat, Kayseri, Sivas, Artvin, İzmir, Hatay, Adana regions in Turkey were determined by using GC-MS, and their antibacterial ( Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Escherichia coli and Enterococcus feacalis), antifungal {Candida albicans) activities, and the effects on wound healing were investigated. Eighty-five different compounds were identified from the propolis samples. Seventeen of them were previously known compounds, and 68 were newly defined compounds for propolis. Flavonoids, aromatic acids, fatty acids and fatty acid esters were the most commonly found chemical compounds. Terpens, ketones, alcohols, sterols and compounds with hydrocarbons were also identified at lesser amount from the samples. It has been determined that the propolis samples gathered from Central Anatolia and İzmir were probably originated from Populus nigra, and the other samples were probably originated from Populus spp and the other plant sources. The antibacterial activities of propolis samples were determined with agar dilution and agar diffusion methods by preparing eight serial concentrations of ethanolic extracts between 0.1-14 % ranges. Gram negative bacteria were found to be less susceptible to propolis at minimum inhibitory concentration (MIC) of 3.5-14.0%, where gram positive bacteria were inhibited at lower concentrations between 0.1-0.4%. There were no significant differences (P>0.05) between propolis samples concerning antibacterial and antifungal activities. Propolis ointment was prepared from Bursa province which had higher antibacterial activity was used in wound healing studies by making incision scar models on Wistar albino rats and the effectswere compared with the control and Thiocillin® treatmentsThe propolis ointment had better epithelisation than control (P< 0.05) and had on positive effect on wound healing.