Modern Lübnan edebiyatında nesir
Prose in the modern Lebanon literature
  1. Tez No: 615440
  2. Yazar: RUMEYSA BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEMİRAYAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Lübnan Edebiyatı, Nesir, Öykü, Roman, Tiyatro, Gazete, Modern Lebanon literature, Prose, Story, Novel, Theatre, Paper
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Orta Doğu'da kimlik ve çatışma arasındaki ilişkiyi incelemeye en elverişli ülkelerin başında çok mezhepli sosyal yapısı ve yaşadığı tarihi olayları ile Lübnan gelmektedir. Arapça konuşan ülkeler arasında Lübnan, içinde barındırdığı Hıristiyan nüfusu bakımından Batı ülkelerinin her zaman ilgisini çekmiş, eğitim alanında da Batı ile yakın temas kurmuş bir ülkedir. Eğitim alanında olduğu gibi edebi ve kültürel alanda da yatırım ve çalışmaların yapıldığı Lübnan modernizm faaliyetlerine birçok Arap ülkesinden daha önce katılmıştır. Matbaanın kurulmasıyla basımın gelişmesi ardından tefrika romanları ile öykünün, romanın ve tiyatro çalışmalarının artmasına ve çeşitli konularda eserlerin kaleme alınmasına yol açmıştır. Çalışmamızda modern Lübnan edebiyatını genel hatlarıyla ele alıp, modern Lübnan edebiyatında hikâye, roman, gazetecilik ve tiyatro türlerini alt başlıklar halinde ilk biçimlerini ve gelişimlerini, bu alanlarda eser vermiş edebiyatçılarını incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
With its multisect social structure and the historical events it has lived, Lebanon takes the first place among the most suitable countries in which to examine the relationship between the identity and conflict in the Middle East region. Among the Arabic-speaking countries, in the context of the Christian population it has, Lebanon has always attracted the attention of the Westren countries, and it is the country that has had strict ties with the West in the education field. As in the education area, in the literature and cultural fields too, Lebanon where there have been investments and studies joined modernism events earlier than a number of Arabic countries. Following setting up the printing press and press development, the serial novel and stories led to the increasing of the novels and theatrical studies caused a variety of works on different subjects to be written. In our study, taking the general form of the of the Lebanon literature, we tried to examine the litteratuers who gave literary work in these fields and also the first forms and the developments of the story , novel, journalism and theatre types in the form of subtitles in the modern Lebanon literature.