On demand QOS bandwidth management approach in software defined networking
Yazılım tanımlı ağlarda talep üzerine servis kalitesi bant genişliği yönetimi yaklaşımı
- Tez No: 615461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY AT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yazalım Tanımlı Ağlar (SDN), Mininet, Servis Kalitesi (QoS), RYU, Software-Defined Networking (SDN), Mininet, Quality of Service (QoS), RYU
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Geleceğin interneti için umut verici çözümlerden biri olarak görülen yazılım tanımlı ağlar (SDN), kontrol düzlemini veri düzleminden ayırması ve güvenlik, servis kalitesi (QoS), trafik mühendisliği, yük dengeleme gibi farklı alanlarda ağ uygulamaları geliştirilebilmesi için programlama yeteneği sağlaması gibi özellikleriyle karakterize edilirler. SDN'in ana amacı ağ kontrolünü denetleyici adı verilen akıllı bir yazılımla merkezi hale getirmektir. Çözümünde SDN kavramının kullanılabileceği problemlerden birisi de hizmet kalitesini sağlamak için ağ bant genişliği tahsisi sorunudur. Bu çalışma, VOIP, TCP ve UDP gibi farklı trafik türlerini yönetmek üzere kullanıcı tanımlı bant genişliği tahsisi yapılmasını sağlayan bir SDN-uygulaması önermekte ve bu QoS mekanizmasının gerçeklemesini tartışmaktadır; aynı zamanda, hangi QoS servislerinin RYU denetleyicisinde garanti altına alınabileceğini değerlendirmektedir. SDN yetenekleri, uygulamaların ihtiyaçlarına ve kullanıcı taleplerine göre, ağ bant genişliği tahsisinde kullanılabilir. Bu çalışmada ayrıca kuyrukların davranışlarını gözlemlemek üzere bir izleme sistemi önerilmiştir. Önerilen yöntem farklı uygulama gereksinimlerine göre hız vaat etmekte ve bant genişliğini sınırlamaktadır. Önerilen sistemi test etmek ve etkinliğini analiz etmek üzere SDN ağı sanal makinede çalışan Mininet üzerinde kurulmuş ve gerçeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The advent of Software-defined networking (SDN) as one of the promising solutions of the future Internet has been characterized by its two distinct features including separation of the control plane from the data plane and granting programming ability for network application development in various areas such as: security, Quality of Service (QoS), traffic engineering (TE), load balancing, etc. The main goal of SDN is to centralize the network control in an intelligent software called the controller. One of the problems that can be solved using the concept of SDN is network bandwidth allocation to provide QoS. This study aims at exploiting and discussing the implementation of QoS mechanism by proposing an SDN-app to provide user defined bandwidth allocation to manage different kinds of traffic such as VOIP, TCP and UDP traffic and evaluate the extent to which these QoS services can be guaranteed on RYU controller. The intelligence of SDN can be utilized to ensure that network bandwidth is allocated to the applications that need it and according to the user demand as well. In addition, a monitoring system has been proposed to monitor the behavior of the queues. The proposed method ensure rate promising and limiting bandwidth for different application requirements. SDN network was built and implemented on Mininet runs on a virtual machine (VM), to test and analyze the effectiveness of the proposed framework.