Bilateral simultane, bilateral seanslı ve unilateral çimentolu total diz artroplastisinin erken dönem sonuçları
Early results of bilateral simultaneous, bilateral session and unilateral cemented total knee arthroplasty
  1. Tez No: 615589
  2. Yazar: ARSLAN KAĞAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. MAHMUT UĞURLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total diz artroplastisi, tek taraflı, aynı seansta iki taraflı, morbidite, ameliyat sonrası komplikasyon, Total knee arthroplasty, unilateral, bilateral in the same session, morbidity, postoperative complications
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Daha önceki çalışmalara göre; bilateral total diz artroplastisi, unilateral total diz artroplasitisi ile kıyaslandığında çok daha perioperatif komplikasyona ve artan morbiditeye yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı perioperatif komplikasyon sıklığı ve morbidite göz önüne alınarak bilateral ve unilateral total diz artroplastisinin karşılaştırılmasıdır. Hastalar ve Yöntem: Gonartroz nedeniyle Nisan 2004-Ocak 2007 tarihleri arasında kliniğimizde tek seansta iki taraflı TDA uygulanan 15 hasta ve unilateral olarak TDA uygulanan 85 hasta çalışmaya dahil edildi. Toplam 185 vaka ve 285 total diz protezi retrospektif olarak gözden geçirildi. Ameliyat yöntemi, yaş, cinsiyet, ASA (American SOciety of Anesthesiologists) skorları, cerrah ve turnike zamanı gibi faktörlerin peroperatif komplikasyonlara etkisi araştırıldı. Ortalama takip süresi 17.1+-9.85(ay)(1-34)idi. Bulgular ve Sonuçlar: Ameliyat yöntemi, yaş, cinsiyet, ASA (American SOciety of Anesthesiologists) skorları, cerrah ve turnike zamanı gibi faktörler arasında peroperatif komplikasyonlara etki açısından en anlamlı sonuç bilateral simultane diz artroplasti seçeneğinin diğer faktörlerden bağımsız olarak genel komplikasyonları artırmasıdır. Ayrıca bilateral simultane grubu içerisinde, ASA 2 olan olgularda ASA 1 olan olgulara göre komplikasyon görülme oranı istatistiksel olarak daha yaygındır. Sonuç: Bİlateral simultane diz artroplastisisinde perioperatif komplikasyon riski, bilateral seanslı ve unilateral prosedürlere oranla hafifçe yüksektir. Dolayısıyla biz doğru endikasyonlarda, hastalar yeterince bilgilendirildikten ve kararı hasta verdikten sonra bilateral simultane total diz artroplastisinin yapılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: According to previous studies, bilateral total knee arthroplasty leads to a much more perioperative complication and increased morbidity compared to unilateral total knee arthroplasty. The aim of this study was to compare bilateral and unilateral total knee arthroplasty considering perioperative complication frequency and morbidity. Patients and Methods: Between April 2004 and January 2007, 15 patients with bilateral TKA and 85 patients with unilateral TKA were included in the study due to gonarthrosis. A total of 185 cases and 285 total knee prostheses were reviewed retrospectively. The effects of factors such as surgery method, age, gender, ASA (American Society of Anaesthesiologists) scores, surgeon, and tourniquet time on perioperative complications were investigated. The mean follow-up was 17.1 + -9.85 (months) (1-34). Findings and Results: Among the factors such as surgery method, age, gender, ASA (American Society of Anaesthesiologists) scores, surgeon and tourniquet time, the most significant result in terms of effect on perioperative complications is that bilateral simultaneous knee arthroplasty option increases general complications independent of other factors. In addition, in bilateral simultaneous group, the rate of complications was statistically more common in patients with ASA 2 than patients with ASA 1. Conclusion: The risk of perioperative complications in bilateral simultaneous knee arthroplasty is slightly higher than in bilateral sessions and unilateral procedures. Therefore, we believe that bilateral simultaneous total knee arthroplasty can be performed in the right indications after the patients have been adequately informed and made the decision.