Malign periferik sinir kılıfı tümöründe ING-2 gen fonksiyonlarının araştırılması
Investigation of ING-2 gene functions in malignant peripheral nerve sheath tumor
  1. Tez No: 615663
  2. Yazar: SHAMİL SULEYMANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Moleküler Tıp, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Molecular Medicine, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: MPSKT, sarkom, büyüme inhibitörü 2, ekspresyon, MPNST, sarcoma, Inhibitor of growth 2
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaçlar: Malign periferik sinir kılıfı tümörü(MPSKT) teşhis ve tedavisi zor olan agresif bir tümördür. Büyüme inhibitörü geni 2(ING2) apoptozu başlatma, hasarlı DNA onarımı, hücresel yaşlanmayı kontrol etme, hücre proliferasyonu durudurma, kromatinin yeniden düzenlenmesi gibi fonksiyonları olan bir tümör baskılayıcı gendir. Çalışmamızda ING2 ekspresyon düzeyinin MPSKT patogenezindeki rolünü, ekspresyon seviyesi ile klinikopatolojik faktörler arasındaki ilişkiyi ve prognoz üzerindeki rolünü incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2000-2019 yılları arasında MPSKT tanısı alan ve ameliyat öncesinde radyoterapi veya kemoterapi almayan uygun 40 hasta seçildi. Hastalarının parafin bloklarından normal ve tümörlü doku örnekleri alındı. Örneklerden RNA izolasyonu yapılarak RT-PCR yöntemi ile ING2 mRNA eskpresyon düzeyleri ölçüldü. Tümörlü ve sağlam dokularda ölçülen ING2 mRNA Delta Ct, Delta-Delta Ct değerleri karşılaştırıldı. 12 hastada ING2 mRNA düzeyi ölçülemediğinden istatiksel değerlendirme 28 hasta üzerinden yapıldı. Bulgular: Tümörlü dokularda ING2 mRNA ekspresyon düzeyinde normal dokuya göre istetiksel olarak anlamlı bir düşüş olduğu izlendi (p=0,008). Buna rağmen cinsiyet, etiyoloji, histopatalojik grade ve sağkalım ile ekspresyon düzeyi arasında herhangi bir istatiksel anlamlı fark veya korrelasyonun bulunmadı. Sonuç: ING2 gen ekspresyonunun tümörlü dokularda normal dokulara göre düşük bulunması ING2 geninin MPSKT'lerinde bir tümör baskılayıcı gen olduğu belirlendi. Bulgulara dayanarak ING2 gen ekspresyon seviyesinin MPSKT gelişimine katkıda bulunabileceği ancak sağkalım ve histopatalojik evre üzerine etkisi olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Malignant peripheral nerve sheath tumor (MPNST) is an aggressive tumor that is difficult to diagnose and treat. Inhibitor of growth 2(ING2) is a tumor suppressor gene with functions such as initiating apoptosis, damaged DNA repair, controlling cellular aging, halting cell proliferation, and rearranging chromatin. In our study, we aimed to investigate the role of ING2 expression in MPNST pathogenesis, relation with clinicopathological factors and its role in prognosis. Materials and Methods: 40 patients who were diagnosed as MPNST between 2000-2019 and did not receive radiotherapy or chemotherapy before surgery were selected. After that healthy and tumorous tissue samples were retrieved from parafine blocks. By isolating RNA we measured ING2 mRNA expression levels in tumorous and non-tumorous tissue samples with RT-PCR method. ING2 mRNA Delta Ct, Delta-Delta Ct values measured tumorous and non-tumorous tissues were compared. Statistical analysis was performed on 28 patients, since ING2 mRNA level could not be measured in 12 patients. Results: We found out that ING2 mRNA expression levels in tumorous tissues significantly decreased compared to healthy tissues (p=0,008). However, ING2 expression in MPNST was not significantly correlated with other clinical parameters as gender, etiology, histopathological grade and survival. Conclusion: Our results showed that ING2 gene expression level was decreased in tumor tissues compared to normal tissue. Based on the findings, it can be suggested that the level of ING2 gene expression may contribute to the development of MPNST but has no effect on survival and histopathological stage.