BİST sürdürülebilirlik endeksinde yer alan ve endüstri 4.0'ı benimsemiş firmaların finansal performanslarının araştırılması: Gri ilişkisel analiz yöntemi uygulaması
The investigation of financial performances of companies which are in the bist sustainability index and the industry 4.0 is not advised: A gray relation analysis
- Tez No: 615664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL FATİH CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Borsa İstanbul, Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksi, Gri İlişkisel Analiz, Finansal Performans, Industry 4.0, Corporate Sustainability, Borsa İstanbul, Corporate Sustainability Index, Gray Relational Analysis, Financial Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Dünyadaki gelişen teknolojinin ilk ve önemli amacı insanların ihtiyaçlarını karşılamaktır. Günümüzde ise gelişen teknoloji ürünleri, bu durumun bir adım önüne geçerek insanlara ihtiyaçları olmayan ama kullandıktan sonra ihtiyacını hissettikleri ürünleri sunmaya başlamıştır. Bu durum, akıllı fabrikalar ile dünyanın adından söz etmeye başladığı Endüstri 4.0 devrimi ile gerçekleşmiştir. İnsanoğlu ilk olarak kullandığı doğal kaynakların tükenmeye başlaması ve çevreye zarar vermesi ile çıktığı arayış yolcuğunda bugün hem sürdürülebilir hem de insan gücünden tamamen bağımsız ürünler ürettiği bir noktaya ulaşmıştır. Kurumların sürdürülebilir olması sosyal, çevresel ve ekonomik anlamda yeterli olması küreselleşen ekonomi içinde başlarda yeterli olmasına rağmen bugün çok büyük bir rekabet avantajı, üretim kapasitesi ve değer zinciri imkanı sağlayan Endüstri 4.0 devrimi kurumları çok başka bir gelişim çağına taşımaya hazırlanmaktadır. Yaşanan bu gelişim süreci ile tüm ülkelerin ve kurumların tek bir hedefi vardır oda bu çağın gerisinde kalmamaktır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de faaliyet gösteren otomotiv şirketlerinin Endüstri 4.0 ortamında finansal performanslarının analiz edilmesidir. Borsa İstanbul Kurumsal Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan ve faaliyetlerinde Endüstri 4.0 teknolojilerine yer veren otomotiv sektöründeki firmaların 2013-2018 yılları arasındaki finansal performanslarının Gri İlişkisel Analiz yöntemi ile analiz edilmesi amaçlanmıştır. Performans değerlendirme için toplamda on adet finansal oran ve bu oranların içinde yer alan AR-GE harcamaları değerlendirme için etkili kriter olarak belirlenmiştir. Tofaş, Otokar ve Ford şirketlerinin finansal performanslarında Endüstri 4.0' a geçişlerinin ardından artış olduğu gözlemlenmiştir. Türk Traktörün ise Endüstri 4.0' a geçişinin ardından finansal performansında azalış olduğu görülmüştür. Sonuç olarak Endüstri 4.0 alanındaki girişimler şirketlerin finansal performansını olumlu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The first and most important aim of the developing technology in the world is to meet the needs of people. Today, developing technology products, one step ahead of this situation, but people need to use the products after they have started to offer. This happened with the Industrial 4.0 revolution, where smart factories and the world began to speak. Human beings have reached the point where they produce products that are both sustainable and completely independent of manpower in their journey of quest, which started with the depletion of natural resources and damage to the environment. Although the sustainability of the institutions is sufficient in the social, environmental and economic sense in the globalizing economy at the beginning, the Industry 4.0 revolution which provides a great competitive advantage, production capacity and value chain is preparing to move the institutions to another development era. With this development process, all countries and institutions have one goal and not to fall behind this era. The purpose of these automotive companies operating in Turkey's study is the analysis of the financial performance of Industrial 4.0 environment. It is aimed to analyze the financial performances of the companies in the automotive sector which are included in Borsa İstanbul Corporate Sustainability Index and which include Industry 4.0 technologies in their activities between 2013-2018 by using Gray Relational Analysis method. A total of ten financial ratios for performance evaluation and R & D expenditures included in these ratios were determined as effective criteria for evaluation. It was observed that the financial performances of It was observed that the financial performance of Tofaş, Otokar and Ford companies increased after their transition to Industry 4.0. The Turkish Tractor's financial performance decreased after the transition to Industry 4.0. As a result, initiatives in Industry 4.0 positively affect the financial performance of companies.