İlköğretim II. kademe öğrencilerinin internete yönelik bağımlılık gösterme eğilimlerinin araştırılması
A research on the tendecy to internet addiction of primary school 2nd grade students
- Tez No: 615733
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN IŞIĞIÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: İkili ve Çoklu Lojistik Regresyon, Faktör Analizi, İnternet, İnternet bağımlılığı, Spss, Binary and Multinominal Logistic regression analysis, Factor Analysis, Internet, Internet Addıctıon, Spss
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bağımlılık ve türleri deyince akla ilk gelenler arasında kumar,uyuşturucu ve sigara bağımlılığı gelmektedir oysaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin hızla artması ve aynı hızla hayatımıza girmesi bilgisayar,cep telefonu ve internet teknolojilerinin yaşamımızdaki yeri vazgeçilmez hale gelmiştir. Dolayısıyla teknolojinin yaygınlaşmasıyla farklı türlerde bağımlılıklar görülmektedir.İnternet bağımlılığı bunlardan birisidir. Belirli bir yaş grubunu veya cinsiyeti kapsamaz. Herkese hitap edebilir türdendir. Fakat internet bağımlılığı diğer bağımlılık türlerine göre daha erken yaşlarda gözlemlenmiştir. İnternet Bağımlılığının güncel bir konu olması sebebiyle tercih ettiğimiz bu çalışmada,ilköğretim öğrencilerinin internet bağımlısı olması veya olmaması bağımlı değişken olarak görülmüştür. İlköğretim öğrencilerinin internet bağımlısı olmasına neden olabilecek faktörlere İkili ve Çoklu lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmanın amacı,ankete gönüllü olarak katılan ilköğretim seviyesindeki öğrencilerinin internet bağımlısı olması veya olmamasında etkili olan faktörleri ve bunların etkilerini SPSS programında İkili ve Çoklu lojistik regresyon analizi ile tespit etmektir.Bağımsız değişken olarak ilköğretim öğrencilerine yönelik sorulan demografik sorular ve internet bağımlılık ölçeğidir.
Özet (Çeviri)
When we talked about addiction and its varieties the first things come to mind would be gambling,narcotic and smoking however the rise of scientific and technological developments and reflection to our lives makes the role of computers,cell phones and internet essential for our daily life.Therefore,after the wide spreading of technology,a different type of addictions are being detected and internet addiction is one of them.The impact area of internet addiction has no certain age or gender group.İnternet addiction has been observed in younger age groups than other addiction types. Due to popularity and importance of internet addiciton,in this research internet addiction among primary education students will be the dependent variable.The Binary and Multinominal Logistic Regression analysis has been preferred in this research by cause of the dependent variables,internet addiction among primary education students is a categorical variable. The purpose of the research is to determine the factors of internet addiction among primary education students who joined the survey voluntarily and analyzing the impact of determining factor through Binary and Multinominal Logistic Regression analysis on SPSS 22.The demographic survey among primary education students has been chosen as an independent variable