İlköğretim II. kademe öğrencilerinde internet bağımlılığının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
An investigation of internet addiction of secondary school students in terms of various variables
  1. Tez No: 342488
  2. Yazar: BİNAZ BOZKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP NAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikiyatri, Psikoloji, Education and Training, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim II. kademe öğrencileri, ortaokul öğrencileri internet bağımlılığı, anne - baba tutumları, aile katılımı, Elementary II. Stage, secondary school students, internet addiction, parents' attitude, parents' attendance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada ilköğretim II. kademe (ortaokul) öğrencilerinin internet bağımlılıklarının cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, evde internet bağlantısı olma durumu, internete bağlanılan mekân, günlük internet kullanım süresi, akademik başarı ve aile katılımı değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Ayrıca ilköğretim II. kademe öğrencilerinde internet bağımlılığı ve anne baba tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir.İlişkisel tarama modelinde olan araştırmanın çalışma grubunu Polatlı İstiklal İlköğretim Okulu ve Polatlı 13 Eylül İlköğretim Okulunda öğrenim gören 394 (214 kız, 180 erkek) ikinci kademe (ortaokul) öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilerin; internet bağımlılığı puanlarını belirlemek için İnternet Bağımlılığı Ölçeği, anne baba tutumlarını belirlemek için Anne Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ) kullanılmıştır. Katılımcılara ilişkin kişisel bilgileri elde etmek için ise araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SSPS 17 programında çözümlenmiştir. Öncelikle öğrencilerde internet bağımlılığı oranlarını hesaplamak için İnternet Bağımlılığı Ölçeğinden alınan puanlara göre çalışma grubundaki öğrencilerin internet bağımlılığı düzeyleri incelenmiştir. Araştırmada öğrencilerin internet bağımlılığı puanları ile cinsiyetleri ve evde internet bağlantısı olma durumu arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek amacıyla ilişkisiz örneklemler için t-testi; öğrencilerin internet bağımlılığı puanları ile yaşları, sınıf düzeyleri, internete bağlandıkları mekân, günlük internet kullanım süresi ve aile katılımları arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA), internet bağımlılığı ile anne baba tutumları arasındaki ilişkinin anlamlı olup olmadığını test etmek için ise Pearson Momentler Çarpımı Korelâsyon Katsayısı tekniğinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucuna göre; çalışma grubundakilerin % 1,8'i internet bağımlısı, % 10,4'ü semptom gösterenler, % 87,8'i ise semptom göstermeyenler sınıfındadır. Cinsiyete göre internet bağımlılığı puan ortalamaları arasında erkelerin, yaş değişkenine göre 13 ve 14 yaşındakilerin aleyhine anlamlı farklılaşma bulunmuştur. Öğrencilerin sınıf düzeyi değişkenine göre 7. ve 8. sınıfların aleyhine anlamlı bir farklılaşma saptanmıştır. Evde internet bağlantısı olma durumuna göre evinde bağlantı olanların aleyhine bir farklılaşma olduğu belirlenmiştir. İnternete bağlanma mekânına göre internet bağımlılık puanları arasında anlamlı bir farklılaşma olduğu ve bu farklılaşmanın internete evde bağlananların aleyhine olduğu görülmüştür. Günlük internet kullanım süresi değişkenine göre internet bağımlılığı puan ortalamaları arasında günlük internet kullanım süresi yüksek olanların aleyhine anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Ailelerinin eğitime katılım durumu değişkenine göre ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. İnternet Bağımlılığı Ölçeği puanları ile Anne Baba Tutum Ölçeği alt ölçeklerinden Kabul / İlgi, Denetleme ve Psikolojik özerklik puanları arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
n this study were examined the internet addiction of the secondary school students differs or not according to the parameters such as gender, age, grade (species level), having net at home or not, where they can be online, the time they are online and the participation of the families. Furthermore; a relationship between internet addiction of the secondary school students and parents attitude was searched.The research group in relational survey model consists of 394 secondary school students (214 females, 180 males) who study at Polatlı Istiklal Secondary School and Polatlı 13 Eylül Secondary School. Internet Addiction Scale was used to determine the internet addiction scores of the students. Parents Attitude Scale was used to determine the parents' attitude. The Personal Information Form ?which was prepared by the investigator- was used in order to get personal information about the attendants,. The outputs were analyzed using SPSS 17 computer program. First of all, the levels of internet addiction which were taken from the internet addiction scale were examined in order to figure out the internet addiction rate.Independent sample t- test was used in order to figure out if the difference is meaningful between gender and having net at home. One-way ANOVA was used in order to test the difference between ages, grade levels, the place where they can be online, the time they are online and parents attendance. Pearson Product-Moment Correlation Coefficient Technique was used in order to determine whether a significance difference between internet addiction and the parents attitude.As the result of this research was found, 1,8 percent of the students display internet addiction, 10,4 percent display symptom, 87,5 percent don't display symptom. In addition, the scores of internet addiction differ against males according to the gender. Besides, a negative and significant relation between the internet addiction scores of 13 to 14 ages to 12 ages was found. The same scores differ against 7th and 8th grade students than the grades left. It is discovered that the scores differ against the students that are able to be online at home than who aren't. It is figured out that there is a meaningful difference between the place they are online and the internet addiction scores, and this difference differs against the ones who are online at home. The scores differ against the students who are online more. Meaningful difference couldn't be found between the parents who attend the education or who don't. It is found out that there is a meaningful negatively relationship between Parents Attitude which have scales such as acceptance/involvement, strictness/supervision, psychological autonomy and internet addiction scale.