Slowmation (Yavaş geçişli animasyon) uygulamasının fen bilimleri eğitiminde öğrencilerin ilgi ve motivasyonuna etkisi
Effect of slowmation application on students' interest and motivation in science education
- Tez No: 615792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAŞKIN EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yavaş Geçişli Animasyon Tekniği, İlgi, Motivasyon
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, 2018-2019 Eğitim – Öğretim yılının I. döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Denizli ilinde bulunan Doktor Necdet Durmuş Ortaokulu'nda öğrenim gören 7. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırmada 7/C sınıfında öğrenim gören 25 öğrenci deney grubunu, 7/D sınıfında öğrenim gören 24 öğrenci kontrol grubunu oluşturmaktadır. Kontrol grubunda MEB'in kullanmakta olduğu ders kitaplarına göre ders anlatımı yapılmış, deney grubunda Yavaş Geçişli Animasyon tekniği uygulanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntem ile birlikte karma yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Laçin-Şimşek ve Nuhoğlu (2009) tarafından geliştirilen Fen Konularına Yönelik İlgi Ölçeği ve Yüksel Dede, Süleyman Yaman tarafından hazırlanan Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Farklı bir öğretim yöntemi olarak kullandığımız Yavaş Geçişli Animasyon uygulamasının yedinci sınıf öğrencilerinin fene yönelik ilgi ve motivasyonlarına etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, nicel araştırma desenlerinden öntest-sontest kontrol gruplu yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Ayrıca yaptığımız çalışma ile öğrencilerin grup çalışmalarındaki durumları gözlemlenme fırsatı bulunmuştur. Araştırmanın nicel veri analizlerine göre yavaş geçişli animasyon tekniği ile işlenilen derslerde öğrencilerin, ilgi ve motivasyon puanlarında anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research was applied to 7th grade students at Doctor Necdet Durmuş Secondary School in Denizli Province in first Semester of 2018-2019 academic year. In this research 25 students in 7/C class consisted of experimental group , 24 students in 7/D class consisted of control group. In the Control group, the lecture was made with CourseBook that made by Ministry of National Education.In the Experimental Group , The Lecture was maden with Slow Transition Animation Technique. In this research the quantitative research method and mixed quasi-experimental pattern was used together. As the data collection tools ; 'Scale of Interest for Science and Motivation' developed by Laçin-Şimşek ve Nuhoglu(2009) and 'Scale of Motivation for Learning Science' developed by Yüksel Dede , Süleyman Yaman. Were used in this research. The quasi-experimental design with control group and pretest , posttest were used for investigate The effect of Slowmotion application to 7th grade students's interest of the Science. In this research , according to the quantitative data analysis , There was no significant difference in the interest and motivation scores of the students in the course with slow transition animation technique. KeyWords: Slow Motion Animation Technique , Interest , Motivation.