Endoskopik transnazal ve transoral yolla klivus'a ulaşım limitasyonları: Anatomik kadavra çalışması
Limitations on access to the clivus via endoscopic transnasal and transoral routes: An anatomical cadaver study
- Tez No: 988900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ARİF ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Klivus, Clivus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
Özet
Klivus patolojilerinin cerrahi tedavisi klivusun komşuluğundaki önemli nörovasküler yapılar nedeniyle zorluk göstermektedir. Bu çalışma ile, klivus patolojilerinin cerrahi tedavisinde minimal invaziv endoskopik transnazal ve transoral yaklaşımlarla güvenli cerrahi sınırların ortaya konması amaçlanmıştır. Endoskopik transnazal ve transoral yolla, klivus patolojilerine komşu vasküler ve nöral dokulara zarar vermeden ulaşılması için kraniometrik ölçümler yapılmış ve önemli anatomik yapılar belirlenmiştir. Bu anatomik yapıların klivus ile olan ilişkileri değerlendirilerek endoskopik transnazal ve transoral yaklaşımla güvenli ve hedefe yönelik cerrahi yaklaşım sınırlarını saptamak amaçlanmıştır. Bu çalışma İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında beş adet fikse edilmemiş kadavra başı kullanılarak yapılmıştır. Bütün kadavralarda aynı cerrahi prosedür uygulandı. Kadavra başlarında endoskop ile sağ nostrilden sert damağa paralel olarak girilerek nazal septum mediale, orta ve alt konkalar laterale alındı. Endoskop alt konka boyunca ilerletildiğinde arkada nazal kavitenin postero-inferiorunda nazal koana ve posterior nazal açıklığa ulaşıldı. Koanaya endoskopla daha yakından bakıldığında, lateralde östaki tüpü açıklığı ve nazofarinks gözlemlendi. Orta konka laterale ekarte edilerek sfenoetmoidal reses ortaya çıkarıldı ve sfenoid ostium görüldü. Sfenoid ostium ekspoze edildikten sonra aynı işlemler sol nostrilden de uygulandı ve sol sfenoid ostium ekspoze edildi. Sonrasında nazal septumun arka 1/3'ü ve vomer rezeke edildi. Sonrasında klivus kemiği sfenoid içinden, sfenoid sinüsün tabanına ve inferiorda östaki tüpüne kadar ekspoze edildi. Sfenoid sinüsün inferior duvarı drillendi ve klivusun sfenoidal ve nazofaringeal kısımları birleştirilmiş oldu. Bilateral İKA'lar (paraklival segment), hipoglossal kanallar ve sinirler ortaya kondu. Sonrasında kadavra başlarında endoskopik transoral yaklaşımda crockard transoral ekartör yerleştirildikten sonra orofarinks mukozasına bistüri ile orta hatta vertikal insizyonu yapıldı. Faringeal ekartör yardımı ile mukoza geçilerek derin kas tabakasına ulaşıldı. C1, C2 ve foramen magnum alt sınırından longus kolli ve kapitis adaleleri diseke edilerek laterale ekarte edildi ve alt klival bölge ekspoze edildi. Endoskop ile dijital fotoğraflanmalar ve video kayıtları yapıldı. Bir dijital görüntü analiz programı olan NIH ImageJ kullanılarak endoskopik transnazal yolla güvenli ulaşım sağlanan klival alan, endoskopik transoral yolla güvenli ulaşım sağlanan klival alan, klivus komşuluğundaki bilateral internal karotid arterlerin (paraklival segment) arasındaki mesafe, klivus komşuluğundaki bilateral hipoglossal sinirlerin arasındaki mesafe, klivus uzunluğu ve klivus genişliği (üst, orta ve alt klival bölge) ölçümleri yapıldı. Ölçümlerden elde edilen veriler IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmada yapılan ölçümlerin istatistiksel analizine bakıldığında, endoskopik transnazal yolla güvenli ulaşım sağlanan klival alanın ölçüm değerleri (8,84±,50 cm2), endoskopik transoral yolla güvenli ulaşım sağlanan klival alanın ölçüm değerlerine göre (2,71±,09 cm2) anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=,008). Klivus komşuluğundaki bilateral internal karotid arterlerin (paraklival segment) arasındaki mesafe (19,21±,69 mm), klivus komşuluğundaki bilateral hipoglossal sinirlerin arasındaki mesafeye göre (35,97±,67 mm) anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=,008). Çalışmamızda belirttiğimiz gibi, endoskopik transnazal yaklaşımda transoral yaklaşıma göre ulaşım sağlanan klival bölge alanı daha fazladır. Ancak transoral yaklaşımın alt klival bölge ve kraniovertebral bileşkeye üstünlüğünün unutulmaması gerekir. Ayrıca endoskopik transnazal yaklaşım için özellikle üst ve orta klival bölgede lateral limitasyonlarda bilateral internal karotid arterlerin (paraklival segment) önemli bir anatomik yapı olduğu ve endoskopik transoral yaklaşım için özellikle alt klival bölgede lateral limitasyonlarda bilateral hipoglossal kanallar ve sinirlerin önemli anatomik yapılar olduğu unutulmamalıdır. Sonuç olarak, klivusa yönelik cerrahilerde komşu nörovasküler anatomiye hâkim olunması ve uygulanacak cerrahi yaklaşımın ona göre belirlenmesi komplikasyonların azaltılmasına ve cerrahi başarı oranlarının artırılmasına önemli katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The surgical treatment of clivus pathologies presents challenges due to the presence of important neighboring neurovascular structures. This study aims to define the safe surgical boundaries using minimally invasive endoscopic transnasal and transoral approaches for the surgical treatment of clivus pathologies. Craniometric measurements were recorded, and key anatomical structures were identified to safely access clivus pathologies through endoscopic transnasal and transoral approaches, without harming surrounding vascular and neural tissues. The goal was to investigate the relationship of these anatomical structures with the clivus to determine the safe and target-oriented minimal invasive surgical limits for endoscopic endonasal and transoral approaches. This study was conducted in the Anatomy Department of Istanbul Medipol University Faculty of Medicine using five unfixed cadaver heads. The same surgical procedure was applied to all cadavers. Using the endoscopic endonasal approach, an entry was made through the right nostril, parallel to the hard palate. The nasal septum was displaced medially, and the middle and inferior turbinates were moved laterally. By advancing the endoscope along the inferior turbinate, we reached the nasal choana and the posterior nasal opening in the lower back region of the nasal cavity. A closer examination of the choana with the endoscope revealed the opening of the eustachian tube and the nasopharynx on the lateral side. The middle turbinate was retracted laterally to expose the sphenoethmoidal recess and the sphenoid ostium. Following the exposure of the sphenoid ostium, similar steps were taken through the left nostril to locate the left sphenoid ostium. Subsequently, the posterior third of the nasal septum and the vomer were excised. The clivus bone was then exposed from within the sphenoid, extending to the floor of the sphenoid sinus and inferiorly to the eustachian tube. The inferior wall of the sphenoid sinus was drilled, unifying the sphenoidal and nasopharyngeal parts of the clivus. Bilateral ICAs (paraclival segment), hypoglossal canals, and nerves were exposed. In the endoscopic transoral approach on the cadaver heads, after the insertion of a Crockard transoral retractor, a vertical incision was made with a scalpel along the midline of the oropharyngeal mucosa. The mucosa was bypassed with the help of a pharyngeal retractor to reach the deep muscle layer. The longus colli and capitis muscles were dissected and retracted from the level of C1, C2, and the inferior border of the foramen magnum and the lower clival region was exposed. Digital photographs and video recordings were taken with the endoscope. Using NIH ImageJ, a digital image analysis program, the following measurements were taken clival area safely accessed via the endoscopic transnasal approach, clival area safely accessed via the endoscopic transoral approach, the distance between the bilateral internal carotid arteries (paraclival segment) neighboring the clivus, the distance between the bilateral hypoglossal nerves neighboring the clivus, clivus length and clivus width (upper, middle, and lower clival regions). The data obtained from the measurements were statistically evaluated using the IBM SPSS 25.0 program. Statistical analysis of the measurements showed that the mean measurement values for the clival area safely accessed via the endoscopic transnasal approach (8,84±,50 cm2) were significantly higher compared to the mean measurement values for the clival area safely accessed via the endoscopic transoral approach (2,71±,09 cm2) (p=.008). The distance between the bilateral internal carotid arteries (paraclival segment) neighboring the clivus (19,21±,69 mm)was significantly lower than the distance between the bilateral hypoglossal nerves neighboring the clivus (35,97±,67 mm) (p=.008). As stated in our study, the area of the clival region accessed is greater with the endoscopic transnasal approach compared to the transoral approach. However, the superiority of the transoral approach for the lower clival region and the craniovertebral junction should not be overlooked. Furthermore, it should be noted that the bilateral internal carotid arteries (paraclival segment) are a crucial anatomical structure for lateral limitations, especially in the upper and middle clival regions, for the endoscopic transnasal approach, and the bilateral hypoglossal canals and nerves are crucial anatomical structures for lateral limitations, especially in the lower clival region, for the endoscopic transoral approach. In conclusion, a thorough understanding of the adjacent neurovascular anatomy and the corresponding selection of the appropriate surgical approach in clivus surgeries will significantly contribute to reducing complications and increasing surgical success rates.