Diyarbakır İhtisas Kütüphanesi kelami eserlerin tanıtımı
Diyarbakir Specialization Library introduction of kalami works
  1. Tez No: 615951
  2. Yazar: KADRİ ÖNEMLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZEKİ SARITOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Yazma eser, Kelâmî yazma eserler, Bibliyografik künye, katalog, Tasnif, Manuscript, catalog, classification, citations, Introduction of Kalami Works
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kelâm, İslâm dininin bütününe yönelik eleştirileri cevaplamaya çalışan bir disiplin olup Kelâm İlmi İslâmî ilimler arasında“Eşrefu'l-Ulûm (En Şerefli İlim)”olarak sunulmaktadır. Kelâm ilmi alakalı olarak oluşum sürecinden günümüze değin bir çok bir çok eserler telif edilmiştir. Kelâm Hareketini'nin içerik ve amacının sağlıklı bir şekilde tespiti açısından hareketin öncü şahsiyetlerinin bıraktıkları klasik eserler bağlamında yazma eserlerin incelenmesi, tanıtılması özel bir öneme sahiptir. Böylesine önemi haiz zenginliklerden azami derecede faydalanabilmenin yolu şüphesiz onları doğru tespit ve tertip ile hizmete sunmaktan geçmektedir. Yazma eserlerin bibliyografik künyelerinin bilimsel usuller ışığında ve işlevsel bir mahiyette hazırlanması son derece önemlidir. Biz de bu Yüksek Lisan Çalışmamızda hem bilimsel ve sanatsal değerleriyle hem de kültürel mirası geçmişten günümüze taşımaözelliğiyle bir milletin sahip olabileceği en değerli hazinelerden biri olan Diyarbakır İhtisas Kütüphanesinde bulunan Kelâmî eserlerin tanıtımını yaparak Bu alanda katkı sunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Manuscripts, with both their scientific and artistic value, are one of the most precious treasures a nation's cultural heritage can have. Identifying and ordering them is the most important service that can be offered in order to take maximum advantage of their level of richness. This work will first analyze in general which characteristics catalogs should incorporate. As an example, to emphasize Diyarbakır Specialization Library Introduction of Kalami Works Catalogue from the Albanian State Archives.