Structural properties of zno binary alloy nanosystems: Molecular-dynamics simulations
İkili alaşımlı zno nanoyapıların yapı özellikleri: Molekül dinamiği benzetişimleri
- Tez No: 616007
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çinko Oksit Nanoyapılar, İkili Alaşım Nanoyapılar, Mekanik Özellikler, Molekül Dinamiği Benzetişimi, Ampirik Potensiyel Enerji Fonksiyonu, ZnO Nanostructures, Binary Alloy Nanosystems, Mechanical Properties, Molecular Dynamics Simulations, Empirical Potential Energy Function
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ZnO nano yapıların optoelektronikler, algılayıcılar ve biomedikal alanlar gibi bir çok sahada uygulaması vardır. ZnO nano yapıların deneysel olarak sıfır boyutlu-0B (kuantum noktalar), bir boyutlu-1B (nano çubuk, nano tel, nano tüp) ve iki boyutlu- 2B (nano tabaka) gibi birçok çeşiti çalışılmakta ve sentezlenmektedir. Bu yüzden ZnO tüm malzemeler içinde en zengin yapı ve özelliğe sahiptir denilebilir. Bu tez çalışmasında 0B (nano parçacıklar ve nano yüzükler), 1B (nano şeritler, nano çubuklar ve nano tüpler) and 2B (nano tabaka) nano yapıların farklı mekanik işlemler (germe, sıkıştırma, burma) altında molekül dinamiği benzetişim yöntemi ile yapı özellikleri incelendi. Bunlara ek olarak; farklı tipte hasarlı nano şerit ve nano tabakalara germe işlemi uygulayarak onların yapı özellikleri incelendi. 1B ve 2B bu nano yapılar hem sonlu, hem de sonsuz yapılar olarak incelendi. 0B nano parçacıklar termal dengeye getirilmeden sıcaklıkları artırılarak yapı özellikleri incelendi. Söz konusu tüm nano yapılar klasik molekül dinamiği benzetişimi ile ikili etkileşim içeren potansiyel enerji fonksiyonu yardımı ile hem 1 hem de 300 K sıcaklıklarında incelendi. Nanoyapıların mekanik özelliklerinin araştırılmasında MD benzetişimleri yaygın olarak kullanılan yöntemlerin başında gelir.
Özet (Çeviri)
ZnO nanostructures revealed novel implementations in optoelectronics, sensors, transducers and biomedical sciences. There are different shapes of ZnO nanostructures such as zero dimensional-0D (quantum dots, nanoparticles), one dimensional-1D (nanorods, nanowires, nanotubes) and two dimensional-2D (nanosheets) and their properties have been experimentally prepared and investigated. Thus, ZnO is one of the richest family of nanostructures among all materials, both in structures and in properties. In this thesis, structural properties of generated 0D (nanoparticles and nanorings), 1D (nanoribbons, nanorods and nanotubes) and 2D nanostructures (nanosheets) under different mechanical processes (tensile strain, compression strain, torsion) have been investigated. Additionally, the defects for nanoribbons and nanosheets have been studied both at 1 and 300 K under the applied tensile strain applications. The nanostructures have been studied both with and without periodic boundary conditions. Moreover, the thermal and structural properties of 0D nanoparticles have been investigated via the nonequilibrated molecular dynamics simulation process by increasing temperatures. Classical molecular dynamics simulations have been performed at 1 and 300 K using an atomistic potential energy function consisting of two body interactions among the atoms. Molecular Dynamics is one of the most promising methods commonly used for investigating the mechanical properties of nanostructures.