Çocuklarda dijital oyun bağımlılığı ve obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assesment of relationship between digital game addiction and obesity in children
  1. Tez No: 616044
  2. Yazar: EMİNE KURTBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Dijital oyunlar, Beslenme, Sedanter yaşam, Oyun bağımlılığı, Obesity, Digital games, Nutrition, Sedantary life, Game addiction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma; çocuklarda dijital oyun bağımlılığı ve obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacı ile Kayseri ili merkezinde bulunan üç farklı devlet ortaokulunda eğitim gören yaşları 12-14 yıl arasında olan 795 adölesan birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylere“Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği”,“Çocuk Fiziksel Aktivite Anketi”besin tüketim sıklığı kaydı uygulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bireylerin %48.2'si erkek (383), %51.8'i kız (412), yaş ortalamaları 12.8±0.6 yıldır. Erkeklerin vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kütle indeksleri (BKİ), bel çevresi uzunluklarının, dijital oyun puanları ve fiziksel aktivite puanlarının ortanca değerlerinin kızlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p0.05). Dijital oyun bağımlılığı derecesine göre değerlendirildiğinde erkeklerin dijital oyun bağımlılığının daha fazla olduğu (erkek: %32.1 riskli grup, %8.4 bağımlı grup, kız: %9.2 riskli grup, %2.4 bağımlı grup) saptanmıştır (p0.05). Bağımlılığın artmasının ve devam etmesinin uzun zamanda fiziksel aktivitenin azalmasına ve beslenme alışkanlığının değişmesine yol açabileceği düşünülmektedir. Çocuk ve adölesanların dijital oyun araçlarını kullanımının azaltılması, düzenli fiziksel aktivite yapmaya yönlendirilmesi, ayrıca ebeveynlerin de bu konuda bilgilendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study has been undertaken with the purpose of evaluating the relationship between children's digital game addiction and obesity in children on 795 adolescent individuals aged 12-14 years in three different public secondary schools located in Kayseri city center.“Digital Game Addiction Scale”,“Child Physical Activity Survey”food consumption frequency records were applied on participants and their anthropometric measurements were taken. 48.2% of the individuals are male (383), 51.8% are female (412) and the average age is 12.8±0.6 years. The average values of body weight, height, body mass index (BMI), waist circumference, digital game scores and physical activity scores of males were determined higher than female (p0.05). When evaluated due to digital game dependency level, males were found to have more digital game dependency (male: 32.1% risk group, 8.4% dependent group, female: 9.2% risk group, 2.4% dependent group) (p0.05). Increasing and continuing dependence is thought to lead to a decrease in physical activity and a change in eating habits in long term. It is significant for children and adolescents to reduce the use of digital game devices, directing to regular physical activity, and to inform parents on the issue.