Kedilerde enfekte yaraların sağaltımında manuka balı (Manuka nd, g) ve Etakridin Laktat (Rivanol) uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of manuka honey (Manuka nd, g) and EthacridinLactate (Rivanol) applications in the treatment of infectedwounds in felines
- Tez No: 616045
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET APAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Enfekte yara, Kedi, Manuka balı, Rivanol, Yara iyileşmesi, Infected wounds, Feline, Manuka honey, Rivanol, Wound healing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı; Kedilerde enfekte yaraların sağaltımında Manuka balı ve Etakridin Laktat (Rivanol) nin etkilerinin karşılaştırılması, yaraya uygulanması açısından avantaj ve dezavantajlarının değerlendirilmesi, ülkemizde yeni kullanılmaya başlanmış olan Manuka balının etkinliğinin belirlenmesi amaçlandı. Enfekte yara sağaltımlarında Rivanol çok eski tarihlerden bu yana kullanılmaktadır. Manuka balı ise insan hekimliğinde kullanılmasına rağmen veteriner hekimlikte yeni kullanılmaya başlanmış bir topik ilaçtır. Çalışmada, değişik bölgelerinde enfekte yara oluşmuş 32 adet kedi yer aldı. Kediler iki gruba ayrıldı. Rivanol grubunu (n=16) 4±3 yaş aralığında, değişik ırk ve ağırlıkta 6 dişi, 10 erkek kedi oluşturdu. Manuka grubunu (n=16) ise 4±2 yaş aralığında, değişik ırk ve ağırlıkta 7 dişi, 9 erkek kedi oluşturdu. Birinci gruba Rivanol (Etakridin laktat), diğer gruba ise Manuka balı uygulamaları yapılarak yara iyileşme süreçleri takip edildi. Yaralara 3 er gün aralıklarla 4 kez pansuman uygulandı ve yaraların büyüklükleri (boy-en) ölçülerek kaydedildi. Yapılan istatistiksel değerlendirme de; tüm ölçüm günlerinde en, boy ve yara büyüklüklerinin Rivanol ve Manuka grupları arasındaki farkları istatistik olarak önemli bulunmadı (P>0,05). Yaraların en, boy ve büyüklükleri, ölçüm günlerinde doğrusal bir azalış gösterdi. Bu azalışlar Rivanol ve Manuka grubunda benzer özellikte oldu. İyileşme süresi üzerinde de Rivanol ve Manuka grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (P>0,05). Sonuç olarak; Rivanol ve Manuka balının kedilerde enfekte yara sağaltımlarında kullanılabileceği, Manuka balının uygulama kolaylığına sahip olduğu, iyileşme süresi yönünden aralarında fark olmadığı ve Rivanole alternatif olarak Manuka balının kullanılabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to comparison treatment of infected wounds in feline using Manuka honey and Rivanol. This comparison was performed in two aspects. Advantages and disadvantages in turns of application, evaluation of Manuka honey's which has become recently and option effectiveness. It is commonly known Rivanol has been used for treatment of infections since very old history. But usage of Manuka honey is relatively new in veterinary practice although it is commonly used in medical practice as topical medicine. This study was performed on thirty-two cats with wounds in different locations. We had two control groups. Rivanol group (n=16) consisted of six female, ten male cats in the 4±3 age range of various breed and weight. Manuka group (n=16) consisted of seven female, nine male cats in the 4±2 age range of various breed and weight. First group was treated with Rivanol (Ethacridine lactate) and the other group was treated with Manuka honey and healing process was observe and recorded. Wounds treated for times a day with three days inter was and their size was measure, both width and height. During statistical evaluation; differences between Rivanol and Manuka groups size, width and height of the wounds for each measurement day were not found to be statically significant (P>0,05). The size of width and height of the wounds displayed a linear decrease for each measurement day. This decrease was similar in property for both Rivanol and Manuka groups. In terms of healing time there was no significant statistical difference (P>0,05). As a result, Both Rivanol and Manuka honey can be used for treatment of infected wounds on cats. Manuka honey is easier to apply on wounds than Rivanol but does not provide a significant difference of healing time. Manuka honey can be used as an alternative to Rivanol.