Leishmanıa tropica ile enfekte U937 makrofaj hücre hattının toll-lıke reseptörleri ve yolaklarının PCR Array ile araştırılması
Analysis of the effect of toll-like receptors on Leishmania tropica and U937 macrophage cell line by PCR Array
- Tez No: 616062
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Leishmaniasis, Leishmania tropica, U937, Toll-Like reseptör, Leishmaniasis, Leishmania tropica, U937, Toll-Like receptor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Leishmaniasis ait zorunlu hücre içi protozoon parazitin sebep olduğu vektör kaynaklı bir hastalık olup Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüksek mortaliteye ve morbiditeye sebep olan en önemli tropikal hastalıklardan biridir. Bu hastalık Dünya genelinde 88 ülkede, yaklaşık 350 milyon insanı tehdit etmekte olup enfekte insan sayısı yaklaşık 12 milyon olarak belirtilmektedir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilmektedir ve henüz insan kullanımı için etkili bir aşı mevcut değildir. Bu çalışmada, Leishmanıa tropica ile enfekte U937 makrofaj hücre hattında Toll-like reseptörlerininekspresyon seviyelerinin PCR array ile araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada kutanöz leishmaniasis (KL) etkeni L. tropica türüne ait promastigotlar kullanılmıştır. Stimüle edilenU937 makrofaj hücre hattı, kültürde üretilen promastigotlar ile enfekte edilmiştir. Hücre hatlarından RNA izolasyonu ve cDNA sentezi yapılmıştır. Enfekte U937 hücrelerindeki Toll-Like reseptörleri yolağında görev alan genlerin ekspresyon seviyeleri PCR Array ile analiz edilmiştir. Çalışmada enfekte hücre hatlarında Toll-like reseptör genlerinden AKT3, CHUK, IFNR5, IKBK, MAK2K5, MAPK9, MAPK13, MAPK14, MYD88, NKBIB, TLR4, TLR5, TIRAF4, TLR6, TLR3, TBK1, SPP1, PIK3R1, PIK3CD, MAPK3 genlerinin ekspresyon seviyelerinde artış belirlenmiştir. Bu çalışmada L. tropica'ya karşı gelişen spesifik immun yanıtta rol alan TLR'ler ve yolakla ilişkili moleküller hakkında elde edilen veriler, bu moleküllerin parazitle mücadelesinde immunoterapi amaçlı kullanılması noktasında önemli bilimsel katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Leishmaniasis is one of the most important tropical diseases that cause a high mortality and morbidity according to the World Health Organization data, which is a vector-borne disease caused by the obligatory intracellular protozoan parasite of the genus Leishmania. This disease is threatening about 350 million people in 88 countries around the world, and the number of infected people is about 12 million. The disease can be fatal if it is not treated and there is no effective vaccine for human use yet. In this study, it was aimed to investigate the expression levels of Toll-like receptors in the U937 macrophage cell line infected with Leishmania tropica by PCR array. In the study, L. tropica promastigotes causative agent of cutaneous leishmaniasis (CL) were used. The stimulated U937 macrophage cell line was infected with promastigotes produced in culture. RNA isolation and cDNA synthesis were performed from the cell lines. Expression levels of genes involved in the Toll-Like receptors pathway in infected U937 cells were analyzed by PCR Array. An increase in the levels of expression of Toll-like receptor genes as AKT3, CHUK, IFNR5, IKBK, MAK2K5, MAPK9, MAPK14, MYD88, NKBIB, TLR4, TLR5, TIRAF4, TLR6, TLR3, TBK1, SPP1, PIK3R1, PIK3CD, MAPK3 was determined in infected cell lines. In this study, TLRs and pathway-related molecules that play a role in the specific immune response against L. tropica have provided important scientific contribution to the use of these molecules for immunotherapy in the parasite challenge.