Mantar zehirlenmesi olgularında NGAL'in tanısal ve prognostik değeri
The prognostic worthy of NGAL in mushroom poisoning cases
- Tez No: 616076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHAT RANA DİŞEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, Kreatinin, Mantar, NGAL
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Mantar zehirlenmesi olguları çeşitli şikayetler ile acil servise başvurmaktadırlar. Bazı olgularda da böbrek yetmezliği gelişmektedir. Böbrek hasarının erken tespiti büyük önem arz etmektedir. Çalışmamızda mantar zehirlenmesi ile acil servise başvuran 18 yaş ve üstü hastalarda akut böbrek hasarlanmasının erken dönemde tespiti için NGAL'in bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na 1 Eylül 2017-31 Mayıs 2019 tarihlerinde başvuran 18 yaş üstü olup dahil edilme kriterlerine sahip hastalar çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri, özgeçmişleri, şikayetleri, fizik muayeneleri değerlendirildi. Sıfırıncı saat, 6. Saat ve 3. Gün kreatinin ile 0. Saat ve 6. Saat kan ve idrar NGAL seviyelerine (otoanalizer Getein cihazı ile) bakılarak NGAL ile kreatinin değişimi arasındaki ilişki araştırıldı. Çalışma şartlarını karşılayan 47 hastanın verileri incelendi. Bulgular: 47 hastanın 24'ü (% 51,1) erkekti. Hastaların yaş ortalamaları erkeklerde 49,83±18,40 (18- 84 yaş), kadınlarda 41,17±15,05 (20-69 yaş) idi (p=0,085). En sık şikayetler, bulantı (n=39, % 83), kusma (n=39, % 83), karın ağrısı (n=21, (% 44,7) idi. Ortalama yatış süreleri 1,28±0,61 (1-3 gün) idi. Sıfırıncı ve 6. saat NGAL ortalama değerleri sırasıyla idrar için 379,57±397,57 ve 421,03±506,71; serum için 1116,17±762,47 ve 1260,86±1103,13 idi. WBC 0. saat ile serum 0. ve 6.saat arasında anlamlı ilişki vardı (0. saat p=0,009, 6. saat p=0,017). Sıfırıncı ve 6. saat platelet değerleri ile 0. saat serum NGAL seviyeleri arasında anlamlı ilişki vardı (0. saat platelet p=0,013, 6. saat platelet p=0,008). İdrar 0. saat NGAL ile delta kreatinin 0-3 arasında yakın ilişki vardı (p= 0,052). Serum 6. saat NGAL değeri ile delta kreatinin 0-3 arasında yakın kuvvetli ilişki vardı (p=0,035). İdrar 0. ve 6. saat NGAL arasında zayıf (p=0,005), idrar delta kreatinin 6-3 ile 0-3 arasında orta (p=0,000), serum 0. ve 6. saat NGAL arasında orta (p=0,000), delta kreatinin 0-3 ile serum 6. saat NGAL arasında zayıf (p=0,026), delta kreatinin 6-3 ile 0-3 arasında orta derece korelasyon vardı (p=0,000). Tartışma ve Sonuç: Hastaların 0. ve 6. Saat serum NGAL değerleri yüksek olmasının serum kreatinin değerinin 3. Gün yükselebileceğini gösterebilir. Bu nedenle NGAL, 18 yaş ve üstünde mantar yemeye bağlı acil servise başvuran olgularda böbrek hasarlanmasını erken gösterebileceği bir biyomarkır olarak kullanılabilir. NGAL değeri WBC ve platelet sayısından etkilenebilir. Bu konuda daha çok araştırma gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Patient might have different presentation due to mushroom poisoning. Some cases might have renal injury. It is very important to determine acute renal injury early phase. The aim of our study is to determine the utility of Neutrophil Gelatinase Associated Lipocalin as a biomarker in predicting renal injury in the early phase of the patients aged oner 18 with complaints due to mushrooms Materials and Methods: The patients who were admitted to the Cukurova University Medicine School ED between 11th September 2017 and 31th May 2019 with complaints after eating mushroom who over 18 years old and have the inclusion criteria and given written consent were included in the study. The demographic chharasteristic, past medical history, complaints and physical findings of the patients were evaluated beside biochemical and hematologic test urine and serum NGAL on the 0. and 6. Hours and 3. Day of the patients were meausred. 47 cases were included. Results: There were 24 (51%) males. The mean age was 49.83±18.40 (18-84 ages) in the males, 41.17±15.05 (20-69 ages) in the females. Most common complaints were nauseau (39, 83%), vomitting (39, 83%) and abdominal pain (21, 44.7%). Mean hospitalisation time was 1.28±0,61 (1-3 days) days. Mean urine NGAL 0. and 6. hours were 379.57±397.57 and 421.03±506.71. Mean plasma NGAL 0. and 6. hours were 1116.17±762.47 and 1260.86±1103.13. WBC 0. hour and NGAL serum 0. and 6. hour measurement were statictically significant (0. hour p=0.009, 6. hour p=0.017). NGAL 0. hour and platelet 0. and 6. hours measurement were statictically significant (0. hour platelet p=0.013, 6. hour platelet p=0.008). Urine NGAL 0. hour and delta creatinin 0-3 measurement were statictically significant (p= 0.052). Serum NGAL 6. hour and delta creatinin 0-3 measurement were statictically significant(p=0.035). There was weak correlation between urine 0. and 6. hour urine NGAL(p=0.005), intermediate correlation between delta creatinin 6-3 and 0-3(p=0.000), weak correlation between serum 0. and 6. hours NGAL(p=0.000), intermediate correlation serum 6. hour NGAL and delta creatinin 0-3(p=0.026). Conclusion: Elevated 0. hour urine and 6. hour serum NGAL levels might predict elevation of serum creatinin on the 3. day. For this reason, NGAL maybe used as a biomarker in patients over 18 years old who may have renal injury due to mushrooms. NGAL assays maybe affected with WBC and platelet count. Furter studies are needed in this field. Keyword: Acute renal injury, Kreatinin, Mushroom, NGAL.