Seramik sanatında kişisel yaratım sürecine metodolojik bir yaklaşım
A methodological approach to the personal creation process in ceramic art
  1. Tez No: 616102
  2. Yazar: ŞULE ALTAY
  3. Danışmanlar: PROF. ADİLE FEYZA ÖZGÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, seramik sanatı, uygulama araştırmaları, sanatsal araştırma, sanat temelli araştırma, uygulamaya bağlı araştırma, uygulamaya dayalı araştırma, tasarım araç ve süreçleri, yaratıcılık, Ceramic, ceramic art, practice research, artistic research, art based research, practice-led research, practice based research, tools and processes of design, creativity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
“Seramik Sanatında Kişisel Yaratım Sürecine Metodolojik Bir Yaklaşım”başlıklı bu Sanatta Yeterlik Sanat Çalışması Raporu, malzeme üzerinden yürütülen, kişisel sanat pratiklerinin bir analizi çalışmasıdır. Bu çalışmada uygulama araştırmaları bağlamında, tasarım süreç ve araçları da olan; bilimsel ve sanatsal araştırma metotları, zihin haritası, beyin fırtınası, eskiz, maket ve onlara eşlik eden yaratıcılık hakkında literatürden bilgiler aktarılmıştır. Ardından dünyada, sanat üzerinden yürütülen uygulama araştırmalarının yeri incelenmiştir. Malzemenin sanat yapma pratiğindeki etkisi tartışılmış ve son olarak kişisel araştırmalar tüm süreçleri ile belgeler eşliğinde anlatılmıştır. Bu çalışma ile amaçlanan örtük bir şekilde ilerleyen sanat pratiğini kişisel araştırmalar üzerinden analiz ederek üstbilişsel bir farkındalık oluşturmak ve deneyimden gelen bilgiyi raporlamaktır. Oluşturulan raporda, seramik sanatının ana malzemesi olan kilin, sınır ve olanaklarını keşfederken malzemeye dair daha derin bir kavrayış geliştirmek, kişisel olarak geliştirilen ilişkiyi okuyucu ile paylaşmak amaçlanmıştır. Malzeme üzerinden yürütülen araştırmada; incelik, katlanabilirlik, ses, dolu pişirim, sürdürülebilirlik, renk, doku, başka malzemeler ile birleşebilme gibi başlıklar belirlenmiş ve bu alanlarda uygulamalar yapılmıştır. Yürütülen araştırma ile sanat yapma pratiğinin doğrusal bir şekilde değil farklı ivmelerle ve ayrı yönlerde ilerlediği gözlenmiş, deneysel ve sezgisel ilerlemenin gücü keşfedilmiş, malzeme ile ilişkisi vurgulanmış ve tüm süreç metodolojik olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This Art Proficiency Artwork Report entitled“A Methodological Approach to the Process of Personal Creation in Ceramic Art”is an analysis of personal art practices that are carried out on materials. In this study, within the context of practices research, information from the literature on scientific and artistic research methods, mind mapping, brainstorming, sketching, mock-up and the creativity accompanying them, which are also the processes and tools of design, have been presented. Then, the place of practices researches, that are carried out about art in the world was analyzed. The effect of the material on the practice of making art is discussed and finally, personal researches are defined along with all their processes and documents. The aim of this study is to create a metacognitive awareness and to report information that comes from experience by analyzing the implicitly progressing art practice through personal research. In the report, it is aimed to develop a deeper understanding of the material and to share the relationship that is developed personally with the reader while discovering the boundaries and possibilities of clay, the main material of ceramic art. In the research carried out on the material; titles such as thinness, pliableness, sound, solid piece firing, sustainability, color, texture, combinability with other materials have been determined and practices have been carried out in these extensions. With the research carried out, it has been observed that the practice of making art progresses in different directions with different fields, rather than a linear way, the power of progressing experimentally and intuitively has been discovered, its relationship with the material has been emphasized and the whole process has been discussed methodologically.