Çocukluk çağı non-alkolik yağlı karaciğer hastalığında noninvaziv görüntüleme yöntemleri ile laboratuvar değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of laboratory values with noninvasive imaging methods in childhood non-alcohic oil liver disease
- Tez No: 616128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GEYLANİ GÜLEÇ, UZMAN MERYEM KEÇELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı, Elastografi, Ultrason, non-alcoholic fatty liver disease, elastography, ultrason
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş: Çocukluk çağında non-alkolik yağlı karaciğer hastalığının uygulanması kolay, invaziv olmayan yöntemlerle tanınması ve takip edilmesini sağlamak uzun yıllardır araştırılmaktadır. Ultrasonografi (USG), Shear wave ultrason elastografi (SWE) ve Magnetik Rezonans (MR) ile karaciğer fonksiyon testlerindeki bozukluğun ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı karaciğer görüntüleme yöntemleri ile laboratuvar testlerinin uyumluluğunu karşılaştırmaktır. Materyal ve method: Çalışmamız; 4-17 yaşları arasında Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji polikliniğine başvurmuş 55'i (%65.5) kız ve 29'u (%34.5) erkek olmak üzere toplam 84 çocuk ile yapılmıştır. Çalışma 40'ı Hasta (NAFLD) (%47.6) ve 44'ü (%52.4) Kontrol olmak üzere 2 grup altında incelenmiştir. NAFLD düşünülen çocuklar üç farklı noninvasiv metodun [USG, MR ve SWE] tanısal performansları ile karaciğer fonksiyon testleri arasındaki ilişki incelenmiştir. NAFLD ve kontrol grubunun yaş, BMI, bel çevresi, cinsiyet, ALT, AST, GGT, albumin, total kolesterol trigliserid, fibrinojen ve homa-IR parametreleri karşılaştırıldı ve USG, MR ve SWE görüntüleme yöntemleri ile olan ilişkisi de değerlendirilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Normal dağılım gösteren parametrelerin iki grup arası karşılaştırmalarında Student t test, normal dağılım göstermeyen parametrelerin iki grup arası karşılaştırmalarında Mann Whitney U test kullanıldı. Bulgular: Hepatosteatoz derecesi ile SWE ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır (p>0.05).Bel çevresi ile kc uzun aks değerleri arasında pozitif yönlü, %33.3 düzeyinde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır (p:0.036; p0.05). Tartışma: Standart US, SWE ve dinamik MR incelemelerinin karaciğer fonksiyonları ve NAFLD durumunu göstermedeki başarısı karşılaştırılmıştır. Çocuklarda karaciğer fonksiyonlarını ve karaciğer patolojisini invaziv olmayan yöntemlerle göstermek çok önemlidir. Aynı zamanda hasta takibinde günlük pratikte kullanışlıdır. Bu çalışmada SWE ile MR bulguları arasında bir farklılık saptanmamış olup MR incelemesinin pahalı olması nedeniyle günlük pratikte hasta takibinde SWE incelemesinin karaciğer fonksiyonlarını öngörmede daha kullanışlı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Research has been underway for many years to ensure that non-alcoholic fatty liver disease is diagnosed and followed by non-invasive methods that are easily applicable. Impairment in ultrasonography (USG), shear wave ultrasound elastography (SWE), Magnetic Resonance (MR) and liver function tests are thought to be related. The objective of this study is to compare the compatibility of liver imaging methods with laboratory tests. Material and method: Our study was performed on a population of 84 subjects between the ages of 4-17 years, 55 female (65.5%) and 29 male (34.5%), who applied to the Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital Pediatric Gastroenterology outpatient clinic. The study population was then broken down into two groups, 40 NAFLD patients (47.6%) and the remaining 44 (52.4%) subjects serving as the control group. The relationship between the diagnostic performances of three different noninvasive methods [USG, MR, and SWE] and liver function tests was examined. The age, BMI, waist circumference, gender, ALT, AST, GGT, albumin, total cholesterol triglyceride, fibrinogen and homa-IR parameters of NAFLD and control group were compared and their relationship with USG, MR and SWE imaging methods were also evaluated. When evaluating the findings obtained in the study, IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) programs were used. Student's t test was used for comparisons of normally distributed parameters between two groups, and Mann Whitney U test was used for comparisons of non-normally distributed parameters between two groups. Results: No statistically significant relationship was detected between hepatosteatosis grade and SWE mean (p> 0.05). On the other hand, there was a positive and statistically significant relationship between waist circumference and kc long axis values at 33% (p: 0.036; p 0.05). Discussion: The success rate of standard US, SWE and dynamic MR analyses in demonstrating liver functionality and NAFLD conditions were put into comparison. It is highly essential to demonstrate liver functionality and liver pathology in children by non-invasive methods. Moreover, it is also useful in daily patient follow-up. In this study, no difference was detected between SWE and MR findings, and since MR analysis is more costly, we think that the SWE examination will be more practical in predicting liver functions in daily patient follow-up.