Okul yöneticilerinin iletişim becerileri ile çatışma yönetim stratejileri arasındaki ilişki: Afyonkarahisar örneği
Relationship between school managers communication skills and conflict management strategies: Example of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 616153
  2. Yazar: YILDIRAY ŞARK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAFER EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, iletişim becerisi, çatışma, çatışma yönetimi, Communication, communication skills, conflict, confilict management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma; ilkokul yöneticilerinin iletişim beceri düzeyleri ile çatışma yönetiminde başvurdukları stratejileri belirlemek, bu değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda, kişisel bilgi formu, iletişim becerisi ölçeği ve çatışma yönetimi ölçeğinden oluşan anket formu; 2013-2014 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar merkez ilçede bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilkokullarda görev yapan 99 okul yöneticisine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma istatistiklerinin yanında t testi, tek yönlü Anova ve Tukey testlerinden faydalanılmıştır. Yöneticilerin iletişim becerileri ile çatışma yönetim stratejileri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon analizine başvurulmuştur. İletişim becerilerinin, çatışma yönetim stratejileri üzerindeki etkilerinin belirlenmesinde regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; okul yöneticilerinin yeterli düzeyde iletişim becerilerine sahip olmadıkları, çatışma yönetiminde en fazla bütünleştirme stratejisini, en az kaçınma stratejisini kullandıkları saptanmıştır. Ayrıca yöneticilerin hükmetme stratejisi dışında kalan çatışma yönetimi stratejileri ile iletişim becerileri arasında xiii anlamlı ilişkilerin olmadığı, yöneticilerin iletişim becerileri düzeyleri arttıkça, daha fazla çatışmaları hükmetme stratejisiyle çözüme kavuşturdukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the comminication skill levels of primary school administrators, the strategies they apply for conflitc management and reveal the relationship between these variables. For this reason the personal information form, a guestionnaire consisting of communication skills and conflict management scale was applied to 99 primary school administrators serving as managers in Afyonkarahisar. Centers to affiliated to Ministryof Education in 2013-2014 academic year. The data obtained from the questionnaire were assessed using SPSS 21.0 statistical package program. In analyzing the data, frequency, percentage, mean, standard deviation, t test, one-way ANOVA and Tukey tests were utilized beside the statistical tests. To determine the relationship between the manager's communication skills and conflict management strategies have been applied to the correlotion analysis. Regression analysis have been implemented to determine the effects of communication skills on conflict management strategies. As a result in this research; it was found that the school administrators haven't sufficient communication skills, the most used integration strategy and the least used avoidance strategy in conflict management.