Ratlarda antihipertansif ilaçlara bağlı infertilitenin oksidatif stresle ilişkisi
The relationship between oxidative stress and i̇nfertility due to antihypertensive drugs in rats
  1. Tez No: 616152
  2. Yazar: BERNA AŞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KUMTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif Stres, Antioksidan Etki, Antihipertansif ilaçlar, İnfertilite, Oxidative Stress, Antioxidant Effect, Antihypertensive Drugs, Infertility
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Oksidatif stres; hücrelerde reaktif oksijen türlerinin oluşturduğu, hücreleri yaşlandıran, hücre yapıtaşlarına zarar veren ve hücre yaşam zamanını kısaltan biyokimyasal bir süreçtir. Klonidin, Rilmenidin, Metildopa, Amlodipin ve Ramipril antihipertansif ilaçlardır ve değişen derecelerde oksidatif stres hasarına yol açarlar. Çalışmamızda, bu ilaçların ratlarda üreme fonksiyonlarına etkisini araştırmak ve ayrıca olası üreme fonksiyon bozukluğunda oksidatif stresin rolünü göstermek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Deney hayvanları olarak ratlar seçildi ve sağlıklı (SG), Klonidin (CL), Rilmenidin (RLD), Metildopa (MTL), Amlodipin (ALD) ve Ramipril (RML) verilen gruplara ayrıldı. Ratlardan elde edilen kanlar kullanılarak çalışmada serum malondialdehit (MDA) seviyeleri; Okhawa ve diğerleri tarafından kullanılan yüksek sıcaklıkta (95°C'de) tiyobarbitürik asit (TBA) ile MDA'nın oluşturduğu pembe renkli kompleksin adsorbansının 532 nm dalga boyunda spektrofotometrik olarak ölçülmesi esasına dayandırıldı. Total glutatyon (tGSH) düzeyleri ise Sedlak ve Lindsay' in bildirdikleri yönteme göre spektrofotometre cihazı ile belirlendi. Elde edilen verilerle farklı deney grupları arasındaki ilişki one-way ANOVA testinden yararlanılarak tespit edildi. Bulgular: Yapılan çalışmaya göre Klonidin (CL) ve Rilmenidin (RLD) grupları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, MDA seviyesi artışı istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Metildopa (MTL), Amlodipin (ALD) ve Ramipril (RML) gruplarında MDA anlamlı olarak artmıştır. Total glutatyon (tGSH) seviyesi sadece CL grubunda kontrol grubuna yakın çıkarken; RLD, MTL, ALD ve RML gruplarında istatistiksel olarak anlamlı azalma göstermiştir. CL ve RLD infertiliteye sebep olmazken MTL, ALD, RML uygulanan gruplarda infertilite izlenmiştir. Böylelikle çalışmanın amacı olan antihipertansif ilaçlardan MTL, ALD ve RML'nin infertilite üzerine farklı düzeylerde etkisi olduğu tespit edilmiş ve artan oksidatif stres ve azalan antioksidan seviyeleri nedeniyle bu tür ilaçların kullanılmasının fertiliteyi azalttığı da elde edilen verilerle sabit bulunmuştur. Sonuç: CL kullanılan ratlarda oksidan MDA (p:0,9) ve antioksidan tGSH (p:0,2) seviyeleri kontrol grubuna yakın bulunmuştur. RLD grubu ratlarda MDA(p:0,6) değerleri kontrol grubuna yakınken, tGSH (p:0,02) değerleri istatiksel anlamlı olarak azalmıştır. MTL, ALD, RML grubu ratlarda MDA(0,0001) istatiksel olarak anlamlı artmış ve tGSH (0,0001) istatiksel anlamlı azalmıştır . CL ve RLD kullanılan ratlarda infertilite izlenmezken MTL, ALD ve RML kullanıldıkları hayvanlarda değişen oranlarda infertliteye yol açmıştır. Çalışmada bu ilaçların infertilite üzerine farklı düzeylerde etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Oxidative stress; It is a biochemical process that is formed by reactive oxygen species in cells, aging cells, damaging cell building blocks and shortening cell life time. Clonidine, rilmenidine, methyldopa, amlodipine and ramipril are antihypertensive drugs and cause varying degrees of oxidative stress damage. The aim of this study was to investigate the effect of these drugs on reproductive function in rats and to show the role of oxidative stress in possible reproductive dysfunction. Materials and Methods: Rats were selected as experimental animals and were divided into healthy (SG), Clonidine (CL), Rilmenidine (RLD), Methyldopa (MTL), Amlodipine (ALD) and Ramipril (RML) groups. Using blood obtained from rats, serum malondialdehyde (MDA) levels; The high-temperature (95 ° C) thiobarbituric acid (TBA) used by Okhawa et al. Was based on the spectrophotometric measurement of the adsorption of the pink colored complex formed by MDA at a wavelength of 532 nm. Total glutathione (tGSH) levels were determined by spectrophotometer according to the method reported by Sedlak and Lindsay. One-way ANOVA test was used to determine the relationship between different experimental groups. Results: According to the study, the increase in MDA levels was not statistically significant in Clonidine (CL) and Rilmenidine (RLD) groups when compared with the control group. MDA was significantly increased in methyldopa (MTL), amlodipine (ALD) and Ramipril (RML) groups. While total glutathione (tGSH) levels were only close to the control group in the CL group; RLD, MTL, ALD and RML groups showed statistically significant decrease. While CL and RLD did not cause infertility, infertility was observed in the groups treated with MTL-ALD-RML. Thus, it was found that MTL, ALD and RML, antihypertensive drugs, which were the aim of the study, had different effects on infertility and it was found that the use of such drugs decreased fertility due to increasing oxidative stress and decreasing antioxidant levels. Conclusion: The levels of oxidant MDA (p: 0.9) and antioxidant tGSH (p: 0.2) were found close to the control group in CL rats. MDA (p: 0.6) values of RLD group rats were close to control group, while tGSH (p: 0.02) values were decreased statistically. In MTL, ALD, RML group, MDA (0.0001) increased significantly and tGSH (0.0001) decreased statistically. While infertility was not observed in rats treated with CL and RLD; MTL, ALD and RML caused varying rates of infertility in the animals they used. In the study, it was observed that these drugs have different effects on infertility.