Bir eğitim binası özelinde mevcut yığma binaların deprem davranışının belirlenmesi
Determination of earthquake response of existing masonry buildings in the case of an education building
  1. Tez No: 616162
  2. Yazar: İHSAN KASIM KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ YILDIZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yığma Yapılar, Sismik Performans Analizi, MIDAS GEN 2019, TBDY 2018, Historical Masonry Structures, Seismic Performance Analysis, MIDAS GEN 2019, TBEC 2018
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ülkemiz toprakları sahip olduğu tarihi yapılar bakımından her dönemde dünyada ilgi odağı olmuştur. Tarihi yapıların korunması ve geleceğe güvenle aktarılması ülkemiz için önemli konulardan biridir. Genel olarak çoğu, yığma yapı sisteminde inşa edilen tarihi yapılar, kendi ağırlıklarını taşıyabilseler bile olası büyük depremlerin hedefindedirler. Bu nedenle, her tarihi yapının seçilecek uygun ve hızlı yöntemlerle sismik performans analizi yapılmalıdır. Ülkemizde tarihi yapıların değerlendirilmesi için herhangi bir yönetmelik bulunmamaktadır. Bu yapılar, mevcut deprem yönetmeliğinde kapsam dışı bırakılmasına rağmen bu yönetmeliğe göre değerlendirilmektedir. Bu çalışmada; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yerleşkesinde yer alan, 1930- 1933 yıllarında inşa edilen tarihi KLP binası örnek alınarak, tarihi yığma yapıların sismik performansı ele alınmıştır. Söz konusu binanın MIDAS GEN 2019 programında, binanın rölöve ve restitüsyon projelerine ve yerinde yapılan incelemelere göre 3 boyutlu sonlu elaman modeli oluşturulup, doğrusal analiz yöntemi kullanılarak analizi yapılmıştır. Analiz çıktıları TBDY 2018'e göre tahkik edilerek yapının yönetmeliğe göre performans düzeyi belirlenmiştir. Yapının performans düzeyi yönetmeliğe göre 'Göçme' durumunda çıkmıştır. Sonuç olarak, örnek yapının analizinden edinilen bilgiler doğrultusunda çoğu tarihi yığma yapının TBDY 2018'in şartlarını sağlayamayacağı düşünülüp, yönetmeliğin tarihi yapıların değerlendirilmesinde verimliliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our country, which has hosted many civilizations, has always been the center of attention in the world in terms of its historical structures. The preservation of historical buildings and their transfer to the future with confidence is one of the important issues for our country. Generally, historical buildings built in most masonry structures are targeted for possible big earthquakes even if they can carry their own weight. For this reason, seismic performance analysis of each historical structure should be done with appropriate and rapid methods to be selected. There is no code for the evaluation of historical buildings in our country. Although these structures are excluded from the current earthquake code, they are evaluated according to this code. In this study; The seismic performance of historical masonry structures is discussed by taking the historical KLP building constructed in 1930-1933 in Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Campus. In the MİDAS GEN software according to the building's survey and restitution projects and on-site inspections, a 3-dimensional finite element model was created and analyzed using the linear analysis method. The analysis outputs are verified according to TBDY 2018 and the performance level of the structure is determined according to the regulation. The performance level of the building is in the status of 'Collapse' according to the regulation. As a result, according to the information obtained from the analysis of the sample structure, it is thought that most of the historical masonry structures cannot meet the requirements of TBDY 2018 and the efficiency of the regulation in the evaluation of historical structures was discussed.