Etkileşimli okuma modelinin anasınıflarında uygulanmasıyla ilgili öğretmen görüşleri
Teachers' opinions about the application of interactive reading model in kindergarten
  1. Tez No: 616183
  2. Yazar: HİLAL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİLE ÖZER AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileşimli kitap okuma modeli, okul öncesi eğitim, okul öncesi öğretmen görüşleri, anasınıfı, Interactive book reading model, pre-school education, pre-school teacher views, kindergarten
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Etkileşimli okuma modelinin, gelişim alanlarına olumlu katkısının olduğu ve yaygınlaşması gerektiği fikri, yapılan araştırmalarla ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma ile modelinin ülkemizdeki mevcut anasınıfı koşullarında uygulanabilirliğinin ve etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın grubunu Balıkesir ili Dursunbey ilçesinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, 2018/2019 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan tüm okul öncesi öğretmenlerini kapsamaktadır. Kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle belirlenen çalışma grubunda 18 okul öncesi öğretmeni yer almaktadır. Çalışmada, öğretmen görüşlerini derinlemesine incelemek için nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Verileri toplamak amacıyla geliştirilen yarı yapılandırılmış“Etkileşimli Okuma Modelinin Anasınıflarında Uygulanmasıyla İlgili Öğretmen Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlere etkileşimli okuma modeli hakkında bilgilendirme semineri yapılmış ve modeli sınıflarında uygulamaları istenmiştir. Uygulama sonrasında öğretmenler ile yüz yüze görüşülerek veriler toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. İncelenen öğretmen görüşlerine göre etkileşimli kitap okuma modelinin anasınıflarında uygulamasında; dikkatleri toplamakta, aktif katılımı sağlamakta, sınıf mevcudunun bir belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen verilere göre etkileşimli okuma modelinin, çocukların gelişim alanlarını desteklediği görüşünde öğretmenler hemfikirlerdir.
Özet (Çeviri)
The idea that the interactive reading model has a positive contribution to the areas of development and should become widespread comes to the fore with the researches conducted. With this study, it was aimed to investigate the applicability and effectiveness of the model in the current nursery class conditions in our country. The group of the study includes all pre-school teachers working in the 2018/2019 academic year, affiliated to the Ministry of National Education in the Dursunbey district of Balıkesir province. There are 18 preschool teachers in the study group, which is determined by the easily accessible sampling method. In the study, a fact science pattern, which is one of the qualitative research patterns, was used to examine teacher views in depth. The semi-structured“Teacher Reading Form for the Application of the Interactive Reading Model in Kindergartens”was developed to collect data. In the research, teachers were given an informative seminar about the interactive reading model and asked to apply the model in their classrooms. After the application, data was collected by interviewing the teachers face to face. The collected data were analyzed with descriptive analysis method. According to the opinions of the teachers examined, in the application of the interactive book reading model in kindergartens; It is concluded that gathering attention, ensuring active participation, class size is a determinant. According to the data obtained, teachers agree that the interactive reading model supports the development areas of children.